Wat is een vector bestand?

Een vector bestand is een afbeelding dat is opgebouwd uit paden. Deze paden hebben een begin en eind punt. Al deze paden vormen dan jouw logo of afbeelding. Een JPG of PNG bestand bestaat dan weer uit pixels.

Vector bestand vs pixel bestand

 

JPG of PNG pixelbestanden of rasterbestanden kunnen niet vergroot of verkleind worden. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat (zie afbeelding hierboven). Een vectorbestand kunt u wel eindeloos vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies.

Welke bestanden zijn vector bestanden?

De meest voorkomende vector bestand formaten zijn:

 

 • EPS
 • Ai
 • PDF
 • SVG

Als een bestand een van deze afkortingen of extensies heeft dan is de kans groot dat het een vector bestand is. Maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Het gaat er namelijk om hoe het bestand is opgebouwd. Om de vraag te beantwoorden: Hoe ziet een vector bestand eruit? Moet u het bestand openen in Adobe Illustrator en vervolgens inzoomen om te kijken of er kwaliteitsverlies is. Het is wel mogelijk om een pixel bestand te vectoriseren naar een vectorbestand.

Een JPG of PNG pixel bestand omzetten naar vector bestand kan met Adobe Illustrator. Heeft u geen kennis van Adobe Illustrator? Dan kunt u gebruik maken van onze vector service

Waar wordt een vector file voor gebruikt?

Een vector bestand heeft u nodig voor alle soorten drukwerk. Denk bijvoorbeeld aan bedrukken van kleding en relatiegeschenken met uw eigen afbeelding / logo. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld auto bestickering.

Voor de opmaak van drukwerk zoals visitekaartjes, briefpapier, flyers en posters heeft u ook een vector bestand nodig. Professionele drukbedrijven vragen vaak naar een EPS vector bestand of een PDF vector bestand.

Wat is een EPS vector bestand

In de introductie hebben we uitgelegd wat een EPS vector bestand is. Op deze pagina leert u het volgende: Vector bestand maken gratis via Illustrator of Photoshop. Zo kunt u kosteloos uw afbeelding, tekening of logo vectoriseren. Let wel op dat u kennis nodig heeft van Adobe programma's. Gratis vectoriseren is niet mogelijk zonder deze kennis. Heeft u hulp nodig met het maken van een vector bestand? Gebruik onze vector service, in de volgende alinea leggen wij uit hoe onze service werkt. 

EPS vector bestand maken

Wij helpen u graag op weg met het vectoriseren van uw logo of afbeelding.  U stuurt ons het logo in JPG, PNG of PDF en wij zetten het logo om door middel van Adobe Illustrator in een EPS vector bestand. Wij gebruiken hierbij de pen tool en hermaken het logo handmatig met de juiste lettertypen. Daarna exporteren wij de nieuwe vector logo in een EPS bestand zodat u ermee aan de slag kan!

logo omzetten naar vector

Voordelen vectorbestand maken door Logovectorservice:

 • Perfecte kwaliteit (Gemaakt door designers met 10+ jaar ervaring)
 • Wij vectoriseren afbeeldingen, foto's, logo's en tekeningen
 • Snelle levering binnen 10 uur
 • Alle nodige bestandstypes: EPS, AI, SVG, PDF
 • Zeer eenvoudig te bestellen via de website
 • Kleine aanpassingen zijn mogelijk 
 • Eenmalige betaling (zeer aantrekkelijke prijs)
Bestel mijn vector bestand