EPS bestand maken

Een EPS bestand maken kan op verschillende manieren. Dit kan bijvoorbeeld in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of Inkscape. Een EPS is een extensie of afkorting van een vector bestand. Wilt u een EPS bestand gratis maken? Dan heeft u kennis nodig van Adobe Illustrator. 

Heeft u geen kennis van Adobe programma's? Dan kunt u gebruik maken van onze vectorservice. Wij maken voor u een EPS bestand geschikt voor drukwerk tegen een voordelige prijs. 

Wat is een EPS bestand?

Wat is een EPS bestand en waar wordt een EPS bestand voor gebruikt? EPS is een vectorbestandsformaat dat vaak nodig is voor professionele en hoogwaardige beeldafdrukken.

Wat is een EPS bestand?

Een vector bestand is een afbeelding dat is opgebouwd uit paden. Deze paden hebben een begin en eind punt. Al deze paden vormen dan uw logo of afbeelding. Een JPG of PNG bestand bestaat dan weer uit pixels. 


JPG of PNG pixelbestanden kunnen niet vergroot of verkleind worden. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat (zie afbeelding hierboven). Een vectorbestand kunt u wel eindeloos vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies. 

EPS bestand openen

Een EPS bestand kunt u openen met meerdere programma’s. De meest gebruikte programma om EPS te openen is Adobe Illustrator. Helaas moet u wel betalen voor Adobe Illustrator. U kunt een EPS omzetten naar JPG en andersom via Adobe Illustrator. 

EPS bestand maken gratis

Het is mogelijk om een EPS bestand gratis te maken, daarvoor heeft u wel Adobe Illustrator op uw computer nodig. Helaas moet u wel een Adobe abonnement afnemen om hiervan gebruik te maken. Als u een EPS vector bestand nodig heeft voor drukwerk, dan kunt u het tegenwoordig niet meer gratis laten maken. 

Een alternatief voor Adobe Illustrator is Inkscape. Met Inkscape kunt u gratis een vector bestand maken. 

EPS bestand maken Illustrator

Heeft u Adobe Illustrator op uw PC? Dan kunt u een vector bestand maken in Illustrator. Hieronder een stappenplan:

 1. Kies een afbeelding om naar vector te converteren
 2. Selecteer een voorinstelling voor Image Trace. U kunt kiezen uit verschillende presets zoals High Fidelty of Low Fidelty, speel met verschillende settings om het beste resultaat te krijgen.
 3. Vectoriseer de afbeelding met Image Trace.
 4. Verfijn uw getraceerde afbeelding door veranderingen te maken met verschillende settings zoals Color Modus.
 5. Sla uw afbeelding op als vector. Exporteer het bestand als .eps of .pdf vector bestand. U heeft nu een eps vector bestand.

Deze bovenstaande methode is een geautomatiseerd proces gebaseerd op de functie Image Trace. De kwaliteit kan hierdoor tegenvallen. Voor een perfect identieke vector bestand zult u het logo zelf handmatig moeten overtrekken met de Pen tool. 

EPS bestand maken in Photoshop

U kunt een vector EPS bestand maken in Adobe Photoshop, maar Photoshop is niet bedoeld voor vectoriseren. Het is een bewerkings programma gebaseerd op pixels. Wij raden het niet aan om afbeelding te vectoriseren in Photoshop. U kunt wel een EPS bestand maken in Photoshop door het op te slaan als Photoshop EPS bestand. Als u een EPS vector bestand nodig heeft, dan raden wij het aan om Adobe Illustrator te gebruiken.

EPS bestand maken in adobe Photoshop

EPS bestand maken van JPG

Er zijn verschillende gratis online tools en software die u kunt gebruiken om een EPS bestand te maken van een JPG afbeelding. Een populaire optie is Inkscape, een open-source editor voor een EPS vector bestand:

 1. Download en installeer Inkscape.
 2. Open uw rasterafbeelding in Inkscape met behulp van het menu "Bestand"> "Openen".
 3. Selecteer de afbeelding en klik op "Pad" > "Trace Bitmap" in het menu.
 4. Pas de overtrekinstellingen in het dialoogvenster aan om het gewenste niveau van detail en nauwkeurigheid te bereiken.
 5. Klik op "OK" om de vectorpaden te genereren.
 6. Sla de gevectoriseerde afbeelding op in een geschikt vectorformaat, zoals SVG.

U kunt ook een JPG of PNG omzetten naar een EPS bestand via een online converter. Veel van deze online converters hebben een maandelijkse abonnement die u moet afnemen. Bovendien wordt u JPG of PNG pixelbestand niet omgezet naar een vector bestand. U heeft dan een EPS bestand opgemaakt in pixels die niet geschikt is voor drukwerk. U heeft een EPS vector bestand nodig voor alle soorten drukwerk. 

Voordelen:

 • Snel omgezet naar een EPS bestand (geen vector)

Nadelen:

 • Geen vector bestand (U krijgt een EPS pixel bestand)
 • Abonnement afnemen (maandelijkse kosten)
 • Kwaliteit valt tegen

Heeft u geen verstand van Adobe Illustrator of wilt u geen maandelijks abonnement afnemen voor een vector bestand? Dan kunt u gebruik maken van onze eenmalige vector service. Bekijk het filmpje hieronder om te leren hoe onze service werkt. 

EPS bestand maken online

Wij helpen u graag op weg met het vectoriseren van uw logo of afbeelding.  U stuurt ons het logo in JPG, PNG of PDF en wij zetten het logo om door middel van Adobe Illustrator in een EPS vector bestand. Wij gebruiken hierbij de pen tool en hermaken het logo handmatig met de juiste lettertypen. Daarna exporteren wij de nieuwe vector logo in een EPS bestand zodat u ermee aan de slag kan!

logo omzetten naar vector

Voordelen vectorbestand maken door Logovectorservice:

 • Perfecte kwaliteit (Gemaakt door designers met 10+ jaar ervaring)
 • Wij vectoriseren afbeeldingen, foto's, logo's en tekeningen
 • Snelle levering binnen 10 uur
 • Alle nodige bestandstypes: EPS, AI, SVG, PDF
 • Zeer eenvoudig te bestellen via de website
 • Kleine aanpassingen zijn mogelijk 
 • Eenmalige betaling (zeer aantrekkelijke prijs)
Bestel mijn vector bestand