Vector bestand maken

Een vector bestand maken kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld een afbeelding vectoriseren in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of Inkscape.  Heeft u geen kennis van Adobe programma's? Dan kunt u gebruik maken van onze vector service. Wij maken een vector bestand voor u tegen een voordelige prijs.

vector bestand vs pixel bestand

Bestand omzetten naar vector

Vaak krijgen wij de vraag: is PNG een vector bestand? Het antwoord is helaas nee. De meeste drukbedrijven zullen vragen naar een vector bestand in EPS formaat. De meest voorkomende extensies voor vector bestanden zijn: eps, ai, pdf of svg. Een JPG of PNG is geen vector bestand, maar een pixel bestand / raster bestand.

EPS / PDF vector bestand maken

Een JPG naar vector gratis omzetten kan via Adobe Photoshop of Adobe Illustrator. Lees snel verder om te leren hoe u dit voor elkaar krijgt. Allereerst, wat is een vector bestand?

Wat is een vector bestand?

Een vector bestand is een afbeelding dat is opgebouwd uit paden. Deze paden hebben een begin en eind punt. Al deze paden vormen dan uw logo of afbeelding. Een JPG of PNG bestand bestaat dan weer uit pixels. 

JPG of PNG pixelbestanden kunnen niet vergroot of verkleind worden. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit van de afbeelding achteruit gaat (zie afbeelding hierboven). Een vectorbestand kunt u wel eindeloos vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Daarom heeft u een vector bestand nodig voor alle soorten drukwerk zoals: bestickering, kleding & relatiegeschenken bedrukken.

Vector bestand maken illustrator

Een vectorbestand maken in illustratorkan vrij complex zijn. Het is wel de snelste manier om een vector bestand gratis te maken. Om een identieke vector bestand te maken van uw afbeelding of logo zult u het handmatig moeten natrekken in Adobe Illustrator. Het is nauwkeurig en tijdrovend werk. Leer hieronder een EPS bestand maken.

Vector maken illustrator

Mocht u goed overweg kunnen met Illustrator, dan volgt hieronder een stappenplan om uw jpg afbeelding om te zetten naar vector

 1. Kies een afbeelding om naar vector te converteren
 2. Selecteer een voorinstelling voor Image Trace. U kunt kiezen uit verschillende presets zoals High Fidelty of Low Fidelty, speel met verschillende settings om het beste resultaat te krijgen.
 3. Vectoriseer de afbeelding met Image Trace.
 4. Verfijn uw getraceerde afbeelding door veranderingen te maken met verschillende settings zoals Color Modus.
 5. Sla uw afbeelding op als vector. Exporteer het bestand als .eps of .pdf vector bestand. U heeft nu een eps vector bestand.

Deze bovenstaande methode is een geautomatiseerd proces gebaseerd op de functie Image Trace. De kwaliteit kan hierdoor tegenvallen. Voor een perfect identieke vector bestand zult u het logo zelf handmatig moeten overtrekken met de Pen tool. 

Voordelen:

 • Uitstekende kwaliteit
 • Zelf extensie vector formaat bepalen: eps, ai en pdf
 • U kunt het zelf doen

Nadelen:

 • Adobe Illustrator abonnement afnemen (maandelijkse kosten)
 • Adobe Illustrator leren gebruiken

Vectorbestand maken in Photoshop is ook mogelijk.

Vector bestand maken in Photoshop

Hoewel Adobe Photoshop niet gericht is om afbeeldingen te vectoriseren, is het ook mogelijk om een vectorbestand te maken in Photoshop. Helaas zijn niet alle afbeeldingen geschikt om te vectoriseren in Photoshop. Wij adviseren ook niet om Adobe Photoshop te gebruiken, omdat het simpelweg niet gebouwd is om afbeeldingen te vectoriseren. Het resultaat zal hierdoor altijd tegenvallen.

Hieronder volgt een stappenplan:

Vector bestand maken in Photoshop
 1. Bereid de afbeelding voor
 2. Maak een werkpad. Zodra u de afbeelding van de achtergrond hebt gescheiden, klikt u op het laagpictogram in het deelvenster Lagen terwijl u de Control-toets op het toetsenbord ingedrukt houdt.

 3. Vectormasker. Schakel nu over naar het gereedschap Direct selecteren, u kunt ook shortcut A gebruiken en klik nogmaals met de rechtermuisknop op de afbeelding.
 4. Exporteren als vectorbestand. Het enige dat u nu nog hoeft te doen, is uw nieuwe afbeelding op te slaan als een vectorbestand. Ga naar opslaan als en selecteer vervolgens in het menu Opslaan als type het Photoshop EPS bestand. Klik op Opslaan om de gevectoriseerde afbeelding op te slaan. U heeft nu een Photoshop vector bestand.

  Nadelen:

  • Adobe Photoshop abonnement afnemen (maandelijkse kosten)
  • Photoshop is niet bedoeld voor vectoriseren
  • Adobe Photoshop leren gebruiken

  Vector bestand maken Inkscape

  Het nadeel van Adobe programma's is dat ze vrij duur zijn, en u moet meteen een abonnement aanschaffen om er gebruik van te maken. Een gratis vector bestand maken zou kunnen met een programma zoals GIMP of Inkscape

  Vector bestand maken gratis 

  Er zijn verschillende gratis online tools en software die u kunt gebruiken om een een vector bestand gratis te maken. Een populaire optie is Inkscape, een open-source editor voor een gratis vector bestand:

  1. Download en installeer Inkscape.
  2. Open uw rasterafbeelding in Inkscape met behulp van het menu "Bestand"> "Openen".
  3. Selecteer de afbeelding en klik op "Pad" > "Trace Bitmap" in het menu.
  4. Pas de overtrekinstellingen in het dialoogvenster aan om het gewenste niveau van detail en nauwkeurigheid te bereiken.
  5. Klik op "OK" om de vectorpaden te genereren.
  6. Sla de gevectoriseerde afbeelding op in een geschikt vectorformaat, zoals SVG.

  Vroeger kon u via Vectormagic een afbeelding kosteloos vectoriseren. Helaas hebben zij tegenwoordig een pricing model toegevoegd. Een vectorbestand maken in Illustrator is de beste manier om uw logo te vectoriseren

  Heeft u geen kennis van Adobe programma's of Inkscape, dan kunnen wij u helpen met het vectoriseren van uw afbeelding. Bekijk het filmpje hieronder om te zien hoe onze service werkt. 

  Vector bestand maken online

   

  Wij helpen u graag op weg met het vectoriseren van uw logo of afbeelding.  U stuurt ons het logo in JPG, PNG of PDF en wij zetten het logo om door middel van Adobe Illustrator in een EPS vector bestand. Wij gebruiken hierbij de pen tool en hermaken het logo handmatig met de juiste lettertypen. Daarna exporteren wij de nieuwe vector logo in een EPS bestand zodat u ermee aan de slag kan!

  logo omzetten naar vector

  Voordelen vectorbestand maken door Logovectorservice:

  • Perfecte kwaliteit (Gemaakt door designers met 10+ jaar ervaring)
  • Wij vectoriseren afbeeldingen, foto's, logo's en tekeningen
  • Snelle levering binnen 10 uur
  • Alle nodige bestandstypes: EPS, AI, SVG, PDF
  • Zeer eenvoudig te bestellen via de website
  • Kleine aanpassingen zijn mogelijk 
  • Eenmalige betaling (zeer aantrekkelijke prijs)
   Bestel mijn vector bestand