Het verschil tussen RGB, PMS en CMYK

Als grafisch ontwerper moet je voor alles in kleur op zijn minst enigszins bekend zijn met de twee meest voorkomende kleurmodellen: RGB (rood, groen, blauw) en CMYK (cyaan, magenta, geel, zwart). In wezen is RGB het beste voor websites en digitale communicatie, terwijl CMYK beter is voor gedrukte materialen. Wij adviseren ook om vector bestanden te maken in CMYK kleurmodus. De meeste ontwerpvelden herkennen RGB als de primaire kleuren, terwijl CMYK een subtractief kleurmodel is. Het begrijpen van het RGB- en CMYK-verschil is een essentieel onderdeel van succesvol grafisch ontwerp. Dit is wat u moet weten.

RGB vs CMYK

Waarom het RGB- en CMYK-verschil belangrijk is bij grafisch ontwerp

Als u het fundamentele verschil tussen RGB en CMYK niet begrijpt, kan dit leiden tot gedrukte marketingmaterialen die niet dezelfde kleuren hebben als uw digitale mockup. Het zijn twee heel verschillende kleurmodellen met beperkingen voor het gebruik ervan. Als u probeert een bestand in RGB af te drukken, resulteert dit hoogstwaarschijnlijk in een afgedrukte poster, brochure of pamflet met de verkeerde kleuren. Dit kan een kostbaar en tijdrovend probleem zijn om op te lossen. Het verschil begrijpen en weten hoe u kleurproblemen kunt voorkomen, is de sleutel tot succesvol grafisch ontwerp en drukwerk.

RGB modus versus CMYK modus

RGB is een additief kleurmodel, terwijl CMYK subtractief is. RGB gebruikt wit als een combinatie van alle primaire kleuren en zwart als de afwezigheid van licht. CMYK daarentegen gebruikt wit als de natuurlijke kleur van de printachtergrond en zwart als een combinatie van gekleurde inkten. Grafisch ontwerpers en printproviders gebruiken het RGB-kleurmodel voor elk type media dat licht doorlaat, zoals computerschermen. RGB is ideaal voor het ontwerpen van digitale media omdat deze media kleuren uitstralen als rood, groen of blauw licht.

Met het RGB-kleurmodel zijn pixels op een digitale monitor - indien bekeken met een vergrootglas - allemaal een van de drie kleuren: rood, groen of blauw. Het witte licht dat door het scherm wordt uitgestraald, mengt de drie kleuren op het netvlies van het oog om een ​​breed scala aan andere waargenomen kleuren te creëren. Bij RGB geldt dat hoe meer kleurstralen het apparaat uitstraalt, hoe dichter de kleur bij wit komt. Het niet uitzenden van stralen leidt echter tot de kleur zwart. Dit is het tegenovergestelde van hoe CYMK werkt.

CMYK kleurprofiel

CYMK is het beste voor afdrukmateriaal, omdat afdrukmedia gekleurde inkten gebruiken voor berichten. CMYK trekt kleuren af ​​van natuurlijk wit licht en zet ze om in pigmenten of kleurstoffen. Printers zetten deze pigmenten vervolgens op papier in kleine cyaan, magenta, gele en zwarte stippen - verspreid of dicht bij elkaar om de gewenste kleuren te creëren. Met CYMK geldt: hoe meer gekleurde inkt er op een pagina wordt geplaatst, hoe dichter de kleur bij zwart komt. Door cyaan, magenta, gele en zwarte inkt af te trekken, ontstaat wit – of de oorspronkelijke kleur van het papier of de achtergrond. RGB-kleurwaarden variëren van 0 tot 255, terwijl CMYK varieert van 0-100%.

Een RGB-bestand converteren naar CMYK

RGB heeft een groter bereik of kleurengamma in vergelijking met CMYK. CMYK-afdrukken kunnen niet alle RGB-modelkleuren reproduceren. Het is niet mogelijk om alle kleuren die je op een scherm ziet in drukinkt te reproduceren, omdat inkt geen licht uitstraalt. Als u een RGB-afbeelding voor het web ontwerpt, ziet deze er mogelijk niet hetzelfde uit als u deze probeert af te drukken. Om een ​​ontwerp dat u digitaal maakt af te drukken (of het nu RGB of een ander kleurmodel gebruikt) en kleurproblemen te voorkomen, moet u het bestand eerst converteren naar CMYK. Dit proces is afhankelijk van uw softwareprogramma.

Adobe Photoshop CS6. Selecteer Objecten > Afbeelding in de menubalk. Kies 'Modus' en selecteer vervolgens 'CMYK-kleur'.
Adobe Illustrator CS6. Selecteer Objecten >Bewerken in de menubalk. Zoek en klik op 'Kleuren bewerken' en selecteer vervolgens 'Converteren naar CMYK'.
Microsoft-uitgever. Selecteer Tools in de menubalk. Vervolgens 'Commerciële afdrukhulpmiddelen'. Klik op Afdrukken in kleur > Proceskleuren (CMYK) > OK.
Als u uw bestand niet kunt converteren, betekent dit dat de printer dit automatisch doet. Dit geeft u niet de mogelijkheid om te zien hoe uw afdruk eruit zal zien voordat de printer de taak heeft voltooid. Automatische kleurmodelcorrectie kan tot een onaangename verrassing leiden bij het zien van het eindproduct. Het heeft misschien niet de juiste kleuren om bij uw merk te passen. Voorkom dit potentieel kostbare probleem door ofwel uw kleurmodel te converteren of vanaf het begin in CMYK te ontwerpen (als uw software dit toelaat).