Hoe een PES-bestand te maken?

Borduren is een mooie en creatieve manier om kleding, accessoires en woonaccessoires te personaliseren. Voor degenen die borduurmachines bezitten, kan het maken van uw eigen PES-bestanden een wereld aan ontwerpmogelijkheden openen.

In dit artikel laten we u zien hoe u een volledig nieuw PES-bestand maakt, inclusief het selecteren van de juiste afbeelding, het bewerken, digitaliseren en exporteren van het borduurbestandvoor uw borduurmachine. Mocht u een digibeet zijn en niet beschikken over de juist software, dan kunt u ook een borduurbestand door ons laten maken. Bestel uw borduur bestand hier.

Wat is een PES-bestand?

Een PES-bestand is een specifiek bestandsformaat dat wordt gebruikt door Brother-, Babylock- en Bernina-borduurmachines. Het bevat alle benodigde informatie voor uw borduurmachine om uw ontwerp te borduren, inclusief steektypes, kleuren en coördinaten.

PES bestand

Benodigde hulpmiddelen en software

Om een ​​PES-bestand te maken, hebt u het volgende nodig:

  • Borduursoftware: Er zijn verschillende software-opties beschikbaar, zowel gratis als betaald, waarmee u PES-bestanden kunt maken, bewerken en exporteren. Enkele populaire opties zijn PE-Design, Embrilliance en SewArt.
  • Beeldbewerkingssoftware: Programma's zoals Adobe Photoshop of GIMP kunnen worden gebruikt om uw afbeelding voor te bereiden voordat u deze in uw borduursoftware importeert.
  • Ondersteunde bestandsindelingen: Zorg ervoor dat uw afbeelding een indeling heeft die wordt ondersteund door uw borduursoftware, zoals JPEG, PNG of BMP.

De juiste afbeelding selecteren

Houd bij het kiezen van een afbeelding om te converteren naar een PES-bestand rekening met de volgende factoren:

  • Beeldkwaliteit en resolutie: Afbeeldingen van hoge kwaliteit met een goede resolutie geven betere borduurresultaten.
  • Afbeeldingsgrootte: de grootte van uw afbeelding moet dicht bij de uiteindelijke borduurgrootte liggen om vervorming of verlies van details te voorkomen.
  • Beeldcomplexiteit: eenvoudige ontwerpen met duidelijke lijnen en minder kleuren zijn gemakkelijker te digitaliseren en resulteren in schoner borduurwerk.

Beeldbewerking en voorbereiding

Voordat u uw afbeelding in de borduursoftware importeert, moet u mogelijk enkele aanpassingen maken:

  • Achtergrond verwijderen: gebruik uw beeldbewerkingssoftware om ongewenste achtergrondelementen te verwijderen of de achtergrond transparant te maken.
  • Kleuren aanpassen: vereenvoudig het kleurenpalet om het aantal garenkleuren dat nodig is voor borduren te verminderen.
  • Formaat van de afbeelding wijzigen: Pas het formaat van uw afbeelding aan zodat deze overeenkomt met het gewenste formaat van uw uiteindelijke borduurmotief. de software die u gebruikt, dus raadpleeg indien nodig de gebruikershandleiding of helpdocumentatie.

borduur bestand


Het digitaliseren van de afbeelding

Nadat uw afbeelding is geïmporteerd, is de volgende stap om deze om te zetten in een steekpatroon. Er zijn twee primaire methoden:

Automatisch digitaliseren

De meeste borduursoftwareprogramma's hebben een functie voor automatisch digitaliseren die uw afbeelding automatisch omzet in steken. Deze methode is snel, maar levert niet altijd de beste resultaten op, vooral niet bij complexe afbeeldingen.

Handmatig digitaliseren

Voor meer controle over uw ontwerp kunt u uw afbeelding handmatig overtrekken en steektypes en kleuren toewijzen. Deze methode kost meer tijd, maar kan resulteren in borduurwerk van hogere kwaliteit.

 

 

Steekinstellingen aanpassen


Ongeacht de digitaliseringsmethode die u kiest, zult u waarschijnlijk de steekinstellingen moeten verfijnen. Pas de steekdichtheid, -lengte en -soort aan om het gewenste uiterlijk te bereiken en draadbreuken of andere problemen te voorkomen.

 

Tekst en andere ontwerpelementen toevoegen

Nu uw afbeelding is gedigitaliseerd, kunt u nu tekst, randen of andere ontwerpelementen toevoegen aan uw borduursoftware. Gebruik de ingebouwde tools om deze extra functies te maken en te bewerken, en zorg ervoor dat ze uw oorspronkelijke ontwerp aanvullen.

Het ontwerp bekijken en verfijnen

De meeste borduursoftwareprogramma's bieden een voorbeeldfunctie waarmee u een simulatie kunt zien van het uiteindelijke geborduurde ontwerp. Gebruik deze tool om te controleren op problemen of gebieden die verbetering behoeven. Breng de nodige aanpassingen aan steekinstellingen, kleuren of ontwerpelementen aan.

PES-bestand exporteren

Als je eenmaal tevreden bent met je ontwerp, is het tijd om het te exporteren als een PES-bestand. Volg het exportproces dat specifiek is voor uw borduursoftware en zorg ervoor dat u het PES-formaat selecteert.

PES bestand laten maken

U kunt ook gebruik maken van onze service. Wij maken uw borduurbestand tegen een voordelige prijs. Wij leveren borduurbestanden aan voor verschillende borduurmachines zoals PES bestanden, JEF bestanden, DST bestanden en andere types. Vraag een offerte aan via mail: info@logovectorservice.nl.