Hoe exporteer je een vector bestand?

Inleiding

Heb je moeite om uit te zoeken hoe je een vector bestand exporteert? Je bent niet alleen. Veel ontwerpers bevinden zich in een vergelijkbare situatie, vooral bij het omgaan met meerdere softwareopties en bestandsformaten. In deze uitgebreide gids leiden we je door de stappen om een vector bestand succesvol te exporteren, en zorgen we ervoor dat je het juiste formaat en de juiste instellingen voor jouw behoeften kiest.

vector bestanden exporteren

Wat is een Vector bestand?

Voordat we in het exportproces duiken, is het cruciaal om te begrijpen wat een vector bestand is. In tegenstelling tot rasterafbeeldingen, die pixelgebaseerd zijn, zijn vector bestanden gemaakt van paden die zijn gedefinieerd door wiskundige vergelijkingen. Hierdoor kunnen ze worden geschaald zonder kwaliteitsverlies, wat ze ideaal maakt voor logo's, iconen en andere ontwerpen die een hoge resolutie vereisen.

Kies het Juiste Formaat

Als het gaat om het exporteren van je vectorafbeeldingen, is het kiezen van het juiste formaat essentieel. De meest voorkomende formaten zijn:

 • AI (Adobe Illustrator): Ideaal voor verdere bewerking in Adobe Illustrator.
 • EPS (Encapsulated PostScript): Beste voor afdrukken van hoge kwaliteit.
 • PDF (Portable Document Format): Veelzijdig en breed geaccepteerd.
 • SVG (Scalable Vector Graphics): Webvriendelijk en behoudt vectorgegevens.

Elk formaat heeft zijn voor- en nadelen, dus kies degene die het beste bij de behoeften van je project past.

Hoe Exporteer je een Vector bestand in Illustrator

 1. Open je vector bestand in Adobe Illustrator.
 2. Ga naar 'Bestand > Opslaan als.'
 3. Kies het formaat dat je wilt (AI, EPS, PDF of SVG).
 4. Pas de exportinstellingen aan, zoals resolutie en kleurmodus.
 5. Klik op 'Opslaan.'

ai-bestand

Hoe Exporteer je een Vector bestand in Photoshop

 1. Open je vectorlaag in Photoshop.
 2. Ga naar 'Bestand > Exporteren > Exporteren als.'
 3. Kies het SVG-formaat.
 4. Pas de exportinstellingen aan, zoals afbeeldingsgrootte en kleurruimte.
 5. Klik op 'Exporteren.'

Hoe Exporteer je een Vector bestand in Canva

 1. Open je ontwerp in Canva.
 2. Klik op de knop 'Downloaden' in de rechterbovenhoek.
 3. Kies het SVG-formaat uit het dropdown-menu.
 4. Klik op 'Downloaden.'

Houd er rekening mee dat dit geen gevectoriseerd SVG-bestand is. Je zult het handmatig naar een vector bestand moeten converteren in Adobe Illustrator. Je kunt ook onze vector service gebruiken. 

Pas de Resolutie aan

Resolutie speelt een belangrijke rol in de kwaliteit van je geëxporteerde vector bestand. Voor webgebruik is een lagere resolutie zoals 72 dpi meestal voldoende. Als je echter exporteert voor print, wil je een hogere resolutie, zoals 300 dpi of meer, om de beste kwaliteit te garanderen.

FAQs

Hoe Vectoriseer je een Tekening in Je Software?

Het vectoriseren van een tekening omvat het traceren van de contouren met behulp van tools zoals de Pen-tool of vormen. Dit converteert de tekening naar een vectorformaat, waardoor deze bewerkbaar en schaalbaar wordt.

Waar is de Vectoriseer Optie?

De vectoriseeroptie, vaak aangeduid als 'Image Trace', is meestal te vinden onder 'Object > Image Trace' in software zoals Adobe Illustrator.

Afronden

Het exporteren van een vector bestand hoeft niet ingewikkeld te zijn. Door de verschillende formaten en instellingen te begrijpen, kun je je ontwerpen gemakkelijk exporteren op een manier die aan de vereisten van je project voldoet. Onthoud dat de sleutel tot een succesvolle export het kiezen van het juiste formaat en de resolutie is, dus sla deze cruciale stappen niet over.