Wat is een SVG afbeelding?

Een Scalable Vector Graphic (SVG) is een uniek type afbeeldingsformaat. In tegenstelling tot andere varianten, zijn SVG's niet afhankelijk van unieke pixels om de afbeeldingen die u ziet te vormen. In plaats daarvan gebruiken ze 'vector'-gegevens. 

Door SVG's te gebruiken, krijgt u afbeeldingen die kunnen worden opgeschaald naar elke resolutie, wat handig is voor webdesign en tal van andere gebruiksscenario's. Naast SVG bestanden zijn ook EPS, PDF of AI bestanden vectorbestanden. Als u een logo wilt gebruiken voor drukwerk dan heeft u een vector bestand maken. U kunt een jpg, png logo bestand wel vectoriseren. In dit artikel stellen we de vraag: Wat is een SVG-bestand? We leren je dan hoe je het formaat kunt gebruiken.

SVG bestand

Waar gebruik je SVG bestanden voor?

Veel websites gebruiken formaten zoals PNG en JPEG bijna door elkaar. SVG's zijn echter niet zo veelzijdig. Als je een complexe foto opnieuw probeert te maken met vectoren, krijg je meestal enorme en onbruikbare SVG-bestanden.

Het SVG-formaat is echter een fantastische optie voor een hele reeks andere scenario's:

  • Logo ontwerp. Aangezien u logo's waarschijnlijk opnieuw zult gebruiken op websites en sociale media, lost het gebruik van SVG mogelijke schaalbaarheidsproblemen op.
  • SVG's zijn een perfecte match voor diagrammen en elk ander soort illustratie die gebaseerd is op duidelijke lijnen.
  • Geanimeerde elementen. U kunt CSS gebruiken om SVG's te animeren, waardoor ze een nuttig onderdeel zijn bij het ontwerpen van websites, met name voor micro-interacties.
  • Grafieken en grafieken. U kunt SVG's gebruiken om schaalbare grafieken en grafieken te maken die animaties ondersteunen.
  • Omdat SVG's het XML-formaat gebruiken, zijn ze hierdoor zowel doorzoekbaar als indexeerbaar. Schermlezers kunnen SVG-bestanden interpreteren zolang u de juiste toegankelijkheidstags gebruikt.

Ten slotte zijn SVG-bestanden vaak veel kleiner dan equivalenten met hoge resolutie in andere formaten. Op papier betekent dit dat u mogelijk enkele van uw paginaformaten kunt verkleinen en de laadtijden kunt verkorten. Tenzij u echter van plan bent de meeste van uw afbeeldingen naar SVG's te converteren, zal de prestatieverbetering waarschijnlijk minimaal zijn.

Hoe maak je een SVG bestand?

Bij het maken van een SVG-bestand hoeft u meestal geen vectorinformatie uit te typen, zoals we eerder deden. Dat was slechts een voorbeeld om het concept te laten zien. In plaats daarvan maakt u SVG's zoals elke andere afbeelding - door een ontwerpprogramma te gebruiken en het bestand op te slaan als een SVG. Veel moderne grafische ontwerptools ondersteunen direct SVG's. Enkele topopties zijn:

  • Adobe Illustrator, Photoshop, Animate en InDesign
  • Microsoft Visio
  • Inkscape
  • GIMP

SVG bestanden gratis

Er zijn veel gratis tools die u kunt gebruiken om afbeeldingen van andere formaten naar SVG's te converteren. Met de meeste software die we in de laatste sectie hebben genoemd, kunt u uw afbeeldingen openen en opslaan als SVG-bestanden.

Als u geen software wilt downloaden, kunt u ook online conversietools gebruiken - en er zijn tal van services waar u terecht kunt. Een voorbeeld is Vector Magic, waarmee u allerlei bestandstypen zoals JPG, PDF of PNG of EPSnaar SVG's kunt omzetten.