Hoe werkt afbeelding overtrekken? (Image Trace)

Met de functie afbeelding overtrekken in Adobe Illustrator kunt u op een snelle manier uw afbeelding, logo of foto omzetten naar een vector bestand. Een vector bestand maken via deze methode heeft voor en nadelen. 

Voordelen:
 • Snel
 • Meerdere vector bestand extensies (EPS, Ai, PDF, SVG)
 • Makkelijk te leren

Nadelen:

 • Geen perfecte kwaliteit (nooit identiek)
 • Maandelijkse kosten van Adobe Illustrator
 • Weinig controle op het eind resultaat

Wilt u liever een identieke vector bestand met perfecte kwaliteit? Dan zult u het handmatig moeten natrekken met de Pen Tool. U kunt ook gebruik maken van onze vector service

Afbeelding overtrekken Illustrator

Image Trace kunt u gebruiken in Adobe Illustrator. Hieronder volgt een stappenplan om uw afbeelding te vectoriseren met afbeelding overtrekken: 

 1. Kies een afbeelding om naar vector te converteren
 2. Selecteer een voorinstelling voor Image Trace. U kunt kiezen uit verschillende presets zoals High Fidelty of Low Fidelty, speel met verschillende settings om het beste resultaat te krijgen.
 3. Vectoriseer de afbeelding met Image Trace.
 4. Verfijn uw getraceerde afbeelding door veranderingen te maken met verschillende settings zoals Color Modus.
 5. Sla uw afbeelding op als vector. Exporteer het bestand als .eps of .pdf vector bestand. U heeft nu een eps vector bestand.

Afbeelding overtrekken Photoshop

Een afbeelding vectoriseren is mogelijk in Photoshop maar zeker niet aan te raden. Adobe Photoshop is bedoeld voor pixel bestanden. Adobe Photoshop heeft dan ook geen Image Trace functie. 

Afbeelding overtrekken Inkscape

Inkscape heeft ook de functie: afbeelding overtrekken. Wilt u leren hoe u Image Trace gebruikt in Inkscape? Volg de onderstaande stappen:

Stap 1: Open PNG of JPG-afbeelding in Inkscape

Open afbeelding in Inkscape of sleep een afbeelding naar uw Inkscape-document. Als u het naar uw document sleept, ziet u mogelijk de volgende prompt (ik heb de standaardinstellingen hieronder gebruikt):

vectorbestand maken in inkscape 1
Klik op uw afbeelding om deze te selecteren.

Vectorbestand maken in inkscape 2

Stap 2: Bitmap traceren (Pad -> Bitmap traceren)

Beweeg vervolgens met de muis over Pad in de bovenste Inkscape-werkbalk en klik op Bitmap traceren.

vectorbestand maken in inkscape 3

Dit zal het volgende venster openen. U wilt meerdere scans gebruiken, dus klik op de knop Meerdere scans en selecteer Kleuren in het vervolgkeuzemenu om de bestaande kleuren op de afbeelding in de nieuwe vector te behouden. Mogelijk moet u het aantal scans verhogen om alle kleuren te dekken.

vectorbestand maken in inkscape 4

Stap 3: Voltooi de vectorisatie

Zodra u op OK klikt in het Trace Bitmap-venster, duurt het even voordat Inkscape uw afbeelding vectoriseert. Zodra uw afbeelding met succes is gevectoriseerd, klikt u op het pictogram Paden op knooppunten bewerken (het ziet eruit als een cursor met stippen in een cirkel, zie de afbeelding hieronder).

vectorbestand maken in inkscape 5

Als u nu op de afbeelding klikt, ziet u een aantal stippen rond de afbeelding. Met deze stippen kunt u de vorm van de nieuw gemaakte vector aanpassen aan wat u maar wilt.

Afbeelding overtrekken online

Vroeger waren er een aantal online tools om uw afbeelding te vectoriseren. Zij maakte ook gebruik Image Trace of afbeelding overtrekken. Helaas hebben al deze tools een pricing model toegevoegd. Dit betekent dat u een maandelijkse abonnement moet afnemen om hier gebruik van te maken. 

Wilt u graag eenmalig een vector bestand maken? Dan kunt u gebruik maken van onze service. Bekijk het filmpje hieronder om te leren hoe onze vector service werkt. 

 

Wij helpen u graag op weg met het vectoriseren van uw logo of afbeelding.  U stuurt ons het logo in JPG, PNG of PDF en wij zetten het logo om door middel van Adobe Illustrator in een EPS vector bestand. Wij gebruiken hierbij de pen tool en hermaken het logo handmatig met de juiste lettertypen. Daarna exporteren wij de nieuwe vector logo in een EPS bestand zodat u ermee aan de slag kan!

logo omzetten naar vector

Voordelen vectorbestand maken door Logovectorservice:

 • Perfecte kwaliteit (Gemaakt door designers met 10+ jaar ervaring)
 • Wij vectoriseren afbeeldingen, foto's, logo's en tekeningen
 • Snelle levering binnen 10 uur
 • Alle nodige bestandstypes: EPS, AI, SVG, PDF
 • Zeer eenvoudig te bestellen via de website
 • Kleine aanpassingen zijn mogelijk 
 • Eenmalige betaling (zeer aantrekkelijke prijs)
  Vector bestellen