Vector bestand maken in illustrator

Adobe Illustrator maakt het gemakkelijk om afbeeldingen naar vectoren te converteren zonder kwaliteitsverlies. Hier is het stapsgewijze proces om een afbeelding te vectoriseren. Het is ook mogelijk om een vectorbestand te maken in Photoshop.

Hoe vectorbestand maken in illustrator

Er zijn twee soorten digitale afbeeldingen: rasters en vectorbestanden.

Rasterafbeeldingen zijn opgebouwd uit afzonderlijke pixels en bevatten enorme hoeveelheden details. Je kunt ze echter niet vergroten zonder kwaliteitsverlies.

Een vectorafbeelding wordt gemaakt van lijnen en vormen. Ze zijn meestal minder gedetailleerd, maar je kunt ze zo groot maken als je wilt zonder iets te verliezen.

Als u een rasterafbeelding heeft die te klein is voor uw behoeften, is de oplossing om de afbeelding naar een vector om te zetten, en u kunt dit doen in Adobe Illustrator. Het is een snel en eenvoudig proces en levert uitstekende resultaten op. Hier leest u hoe u een afbeelding naar een vector converteert met Adobe Illustrator.

Wat is een vectorbestand?

Een vectorafbeelding is een schaalbare afbeelding die bestaat uit waarden in plaats van pixels.

De meeste afbeeldingen die online worden gevonden, zijn rasterafbeeldingen. Rasterafbeeldingen gebruiken vierkante pixels (stukjes kleur) om een afbeelding over te brengen. Vectorafbeeldingen brengen kleur over met behulp van schaalbare kleurpolygonen. Omdat vectorafbeeldingen dynamische kleursecties gebruiken in plaats van statische vierkanten, bieden ze perfecte lijnen en scherpe kleuren.

De geometrie die vectorafbeeldingen omvat, is formeel, waardoor ze resolutie-onafhankelijk zijn. Dat betekent dat afbeeldingen geen kwaliteit verliezen wanneer ze omhoog of omlaag worden geschaald, omdat de kleurpolygonen in een vectorafbeelding altijd hun vorm behouden. Hetzelfde geldt niet voor rasterafbeeldingen, omdat de kleurinformatie van deze afbeeldingen wordt uitgerekt wanneer ze worden geschaald.

Verschil raster en vector bestand

U kunt het verschil tussen de twee soorten afbeeldingen gemakkelijk zien aan de hand van hun bestandsindeling. Rasterafbeeldingen zijn veelvoorkomende afbeeldingstypen zoals JPG en GIF, terwijl vectorafbeeldingen doorgaans de indeling SVG, EPS of AI hebben.

Als u eenmaal weet hoe u een JPG-bestand naar een vector converteert in Adobe Illustrator, kunt u alles wat u vindt schalen naar het gewenste formaat, zonder verlies van beeldkwaliteit. Dus laten we beginnen met het veranderen van een afbeelding in een vector.

Afbeelding vectoriseren in IllustratorStap 1: Kies een afbeelding om naar vector te converteren

De afbeelding die u gebruikt, maakt niet uit wanneer u het volgende proces gebruikt, behalve dat grotere afbeeldingen meer tijd nodig hebben om te bewerken. Sommige afbeeldingen werken echter beter als vectorafbeeldingen dan andere.

Stap 2: Selecteer een voorinstelling voor beeldtracering

Illustrator heeft een speciale tool waarmee je afbeeldingen kunt vectoriseren. Het heet Image Trace en het wordt geleverd met een reeks voorinstellingen die het meeste werk automatisch doen.

Over het algemeen moet u de voorinstelling Afbeelding volgen gebruiken die het meest lijkt op het type afbeelding dat u converteert, omdat elk andere resultaten oplevert.

Uw opties zijn:

High Fidelity-foto en Low Fidelity-foto. Deze produceren respectievelijk zeer gedetailleerde en iets minder gedetailleerde vectorafbeeldingen. Ze zijn ideaal voor foto's of complexe illustraties, zoals de voorbeeldafbeelding die we gebruiken.

3 kleuren, 6 kleuren en 16 kleuren. Deze voorinstellingen produceren vectorafbeeldingen met drie, zes of 16 kleuren. Ze zijn perfect voor logo's of illustraties met veel egale kleuren.

Tinten grijs. Deze voorinstelling produceert een gedetailleerd grijswaardenbeeld.

Zwart-wit embleem. Dit creëert een eenvoudig logo met twee kleuren: zwart en wit.

Geschetste kunst, silhouetten, lijntekeningen en technische tekeningen. Deze worden het best gebruikt voor specifieke soorten afbeeldingen en maken zwart-wit, voornamelijk op lijn gebaseerde tekeningen.

Image Trace in Illustrator

Om aan de slag te gaan, opent u uw afbeelding in Illustrator en selecteert u deze om de afbeeldingsopties te activeren. Deze opties zouden bovenaan uw Illustrator-venster moeten staan.

Klik op de vervolgkeuzepijl naast Image Trace om uw voorinstelling te selecteren. We gebruiken Low Fidelity Photo. Klik erop om te beginnen met traceren.

Stap 3: Vectoriseer de afbeelding met Image Trace

Zodra u op de knop klikt, doorloopt uw afbeelding automatisch het traceringsproces. U zult verschillende wijzigingen in uw afbeelding opmerken, maar over het algemeen zou deze vrijwel hetzelfde moeten blijven. Het volgende is bijvoorbeeld een close-up van onze afbeelding vóór het traceringsproces

Stap 4: Verfijn uw getraceerde afbeelding

Nadat u de afbeelding hebt getraceerd, opent u het deelvenster Afbeelding traceren in het menu Venster om de conversie te verfijnen.

Selecteer Modus om te schakelen tussen kleur, grijswaarden en zwart-wit. Sleep de schuifregelaar Kleuren ook naar links om uw vectorafbeelding te vereenvoudigen, of naar rechts om meer details toe te voegen.Als je tevreden bent met je instellingen en ze opnieuw wilt gebruiken, klik je op de knop Voorinstellingen beheren naast de optie Voorinstellingen. U kunt uw instellingen nu opslaan als een nieuwe Preset.

Stap 5: Groepering van kleuren opheffen

Uw afbeelding is nu geordend in gekleurde vormen die passen bij de originele rasterafbeelding. Om uw afbeelding te vectoriseren, moet u deze kleurgroepen scheiden om ze te kunnen bewerken. Om dit te doen, selecteert u uw getraceerde afbeelding en klikt u op de knop Uitvouwen bovenaan het venster.Hierdoor kunt u de samengestelde vormen bekijken waaruit de vectorafbeelding bestaat. Elk van de vormen is blauw omlijnd. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de afbeelding en selecteer Groep opheffen in het menu. Hiermee kunt u uw kleurvormen in afzonderlijke delen scheiden.

Stap 6: bewerk uw vectorafbeelding

Na het converteren van een rasterafbeelding naar een vector, heeft u vrije uitloop om de afbeelding te bewerken.

Begin met het verwijderen van de gewenste kleurgroepen. U kunt hele kleurgroepen selecteren door op een vorm te klikken en naar Selecteren > Zelfde > Opvulkleur te gaan. Hiermee worden alle groepen geselecteerd met dezelfde kleur als degene die is geselecteerd met uw gereedschap Direct selecteren (A).Druk vervolgens op Backspace op je toetsenbord om de vormen te verwijderen. Als u een bepaalde kleurgroep wilt wijzigen of uitbreiden, kunt u dat ook doen door een laag te selecteren met het gereedschap Direct selecteren. Nadat u een laag hebt geselecteerd, vult u lege ruimtes in of voegt u extra kleuren toe aan uw ontwerp met de gereedschappen Pen of Penseel.

Stap 7: Sla uw afbeelding op

Hier is de originele afbeelding na het verwijderen van de vervelende witte achtergrond en het enigszins aanpassen van de afbeelding met behulp van de hierboven gepresenteerde methode.

Nu zijn we klaar voor de laatste stap bij het converteren van een afbeelding naar een vector in Illustrator: de afbeelding opslaan in een vectorindeling om de kwaliteit te behouden. Er zijn verschillende vectorafbeeldingsindelingen om uit te kiezen: PDF, AI, EPS, SVG en andere. We gebruiken de SVG-indeling, die brede ondersteuning biedt in alle ontwerpprogramma's en ook wordt ondersteund op internet.

 

Als je klaar bent met je afbeelding, ga je naar Bestand> Exporteren> Exporteren als. Geef in het volgende venster een titel aan uw bestand en selecteer SVG in het vervolgkeuzemenu naast Opslaan als type.