Wat is een GIF bestand?

In zijn eenvoudigste vorm is een GIF (uitgesproken als "gif" of "jiff") slechts een afbeeldingsbestand. Net als de JPEG- of PNG-bestandsindelingen, kan de GIF-indeling worden gebruikt om stilstaande beelden te maken. Maar het GIF-formaat heeft een speciale functie: het kan ook worden gebruikt om geanimeerde afbeeldingen te maken.

Wat is de betekenis van GIF?

GIF is een bestandstype en is een afkorting van Graphics Interchange Format.  

Hoe werkt een GIF-bestand? Hoe GIF afspelen?

GIF's zijn niet echt video's. Het zijn in ieder geval meer flipbooks. Ten eerste hebben ze geen geluid (dat heb je waarschijnlijk gemerkt). Het GIF-formaat is ook niet gemaakt voor animaties; dat is gewoon hoe de dingen zijn verlopen. Kijk, GIF-bestanden kunnen meerdere afbeeldingen tegelijk bevatten. Het zijn meerdere afbeeldingen die worden afgespeeld. 

Een GIF afspelen is vrij eenvoudig. De meeste GIF's kan je openen met jouw browsers zoals: 

  • Mozilla FireFox
  • Edge
  • Chrome
  • Internet Explorer

Hoe maak je een GIF-bestand van mijn foto's?

Dit zijn de beste platforms voor het maken van GIF's:

  • Websites voor het maken van GIF's: er zijn een heleboel websites voor het maken van GIF's. We raden aan om de video-naar-GIF-tools van Imgur, Gifycat of GIPHY te gebruiken, omdat ze gemakkelijk te gebruiken zijn en HTML5-video's produceren die technisch beter zijn dan echte GIF-bestanden. Upload een video naar de GIF-maker of geef hem een ​​YouTube- of Vimeo-link. Vervolgens krijg je enkele opties om je GIF bij te snijden en aan te passen.
  • Vanuit een app: Ja, je kunt onderweg GIF's maken. GIPHY CAM (iOS/Android) en GIF Maker (iOS/Android) zijn de populairste apps voor het maken van GIF's. U plaatst een video in de GIF-maker en snijdt deze naar uw behoeften. (Je kunt ook GIF's maken van Google Gboard op Android en iOS.)
  • In een digitale kunstsoftware: je kunt GIF's maken in Photoshop, GIMP, Sketchbook en andere populaire digitale kunsttoepassingen, maar het is vervelend. Dit is een goede optie als je veel controle over je GIF wilt. (Houd er rekening mee dat websites zoals Gifycat HTML5-video's maken die er beter uitzien dan gewone GIF's.)