Wat is een JPG bestand?

JPG is een veelgebruikt gecomprimeerd bestand voor het bevatten van digitale afbeeldingen. Het is het meest voorkomende beeldformaat dat wordt gebruikt in digitale camera's, verschillende besturingssystemen en op internet. Naast JPG afbeeldingen worden vaak PNG’sof PDF’s gebruikt online.

JPG bestand

In JPG afbeeldingen kan een compressieverhouding van 10:1 worden toegepast zonder noemenswaardige details te verliezen. Dat resulteert in een kleinere bestandsgrootte waardoor het delen en opslaan van afbeeldingen gemakkelijker wordt.

De mate van compressie in het JPG-bestand is instelbaar. Dat betekent dat de afbeeldingsgegevens kunnen worden opgeslagen met minimale tot maximale compressie, afhankelijk van de smaak van de gebruiker. JPG-afbeeldingen zijn geweldig voor foto's.

Hoe open je een JPG bestand?

JPG-bestanden worden ondersteund door alle afbeeldingsviewers en -editors. Het is het meest geaccepteerde beeldformaat. U kunt een JPG openen met deze browsers: Chrome en Firefox en met deze microsoft programma’s:
  • Fotoviewer
  • Paint
  • Mac Apple Preview
  • Mac Apple Photos

Hoe werkt JPG?

JPG werkt vrij complex. Veel van de technologie achter hoe JPG werkt, is buitengewoon complex en vereist een goed begrip van hoe het menselijk oog zich aanpast aan de perceptie van kleuren en randen. Hoe maak je een JPG bestand? Een JPG bestand maken is vrij eenvoudig, de meeste afbeeldingen gemaakt op uw camera of mobiele telefoon zijn JPG bestanden. U kunt ook vrij eenvoudig een PNG of PDF omzetten naar een JPG afbeelding via een online converter.

Verschil tussen JPG en JPEG?

Er zijn eigenlijk geen verschillen tussen de JPG- en JPEG-formaten. Het enige verschil is het aantal gebruikte tekens. JPG bestaat alleen omdat ze in eerdere versies van Windows (MS-DOS 8.3 en FAT-16 bestandssystemen) een extensie van drie letters nodig hadden voor de bestandsnamen. Dus .jpeg werd afgekort tot .jpg.