Wat is een PNG bestand?

PNG staat voor "Portable Graphics Format". Het is het meest gebruikte niet-gecomprimeerde raster of pixel afbeeldingsformaat op internet.

PNG bestand

Het PNG-bestandsformaat is een open formaat zonder copyrightbeperkingen. Net als GIF-afbeeldingen heeft PNG ook de mogelijkheid om transparante achtergronden weer te geven. Daarnaast kunnen PNG-bestanden 24-bits RGB-kleurenpaletten en grijswaardenafbeeldingen bevatten.

Hoe werkt een PNG bestand?

Het PNG formaat maakt gebruik van delta-codering in een formaat dat 'filtering' wordt genoemd. In principe wordt voor elke scanlijn van pixels een huidige pixel gecodeerd in een bepaalde relatie tot de pixel links, de pixel erboven en de pixel linksboven.

PNG bestand openen

Een PNG afbeelding openen is simpel. Als u een PNG-bestand wilt bekijken, u er gewoon op hoeft te dubbelklikken en het zou moeten openen in de standaardviewer op uw computer. U kunt een PNG-bestand ook bekijken door het naar een webbrowser te slepen (of gebruik CTRL + O om naar het bestand te bladeren en het vervolgens in een browser te openen)

Hoe maak je een PNG bestand?

Een PNG bestand maken is eenvoudig. U kunt met de meeste fotobewerkingsprogramma een afbeelding opslaan als PNG zoals Adobe Photoshop. Met Adobe Photoshop kunt u bijvoorbeeld ook een PNG opslaan met transparante achtergrond.

Een JPG omzetten naar PNG is ook mogelijk via een online converter. En PNG naar JPG natuurlijk ook.

Waar gebruik je PNG voor?

PNG's worden vaak gebruikt als grootte geen probleem is en de afbeelding complex is, omdat een PNG-bestand meer informatie bevat dan een JPG. Het is ook ideaal om een PNG te gebruiken voor een grafische afbeelding zonder achtergrond, bijvoorbeeld een logo met transparante achtergrond.

Wat is het verschil tussen JPG en PNG?

Een van de belangrijkste verschillen tussen JPG bestanden en PNG bestanden is hun vermogen om transparantie in afbeeldingen te verwerken.

Verschil tussen JPG en PNG bestand

 

JPG’s ondersteunen geen transparante achtergronden. Het is daarom onwaarschijnlijk dat niet-rechthoekige logo's en afbeeldingen met veel tekst goed werken in dit formaat. JPEG-afbeeldingen zullen ook moeite hebben om naadloos op te gaan in webpagina's met verschillende achtergrondkleuren.

PNG-bestanden ondersteunen daarentegen wel transparantie. Webdesigners kunnen transparante achtergronden toepassen op hun afbeeldingen - en zelfs verschillende gradaties van transparantie. Het betekent dat PNG-afbeeldingen beter integreren met verschillende achtergrondkleuren op een pagina en dat tekst gemakkelijker te lezen is.