Wat is een AI bestand?

In deze blog leert u alles wat u moet weten over AI bestanden. Wij zullen de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat zijn AI bestanden
  • Hoe opent u een AI bestand
  • Hoe maakt u een AI bestand

Wat zijn AI bestanden?

AI, wat staat voor Adobe Illustrator, is het eigen Adobe-bestandstype voor vectorafbeeldingen. Andere veelvoorkomende bestandstypen voor vectorafbeeldingen zijn PDF, EPS en SVG.

Wat is een AI bestand

 

In tegenstelling tot rasterbestanden die zijn gemaakt van pixels, verliezen vectorbestanden geen resolutie wanneer ze worden geschaald, omdat ze zijn gebouwd op een complexe grafiekachtige formule die oneindig te vergroten is.

Hoe herken je een AI bestand?

Een AI bestand is makkelijk te herkennen aan de extensie .ai achter uw bestandsnaam. Niet alle AI bestanden zijn vector bestanden. Een pixel bestand kan ook een AI bestand zijn. Om dit te controleren, kunt u uw AI bestand openen in Adobe Illustrator en vervolgens vergroten. Ziet u wazige pixels, dan heeft u een pixel afbeelding.  

Een pixel AI bestand kunt u overigens wel omzetten naar een AI vector bestand in Adobe Illustrator. Hier leert u makkelijk en snel een vector bestand maken.

Vaak krijgen we ook de vraag: Wat betekent extensie AI? De AI extensie staat voor Adobe Illustrator Artwork bestand.

Ai bestand openen

Omdat AI een eigen Adobe-bestandstype is, moet je Illustrator gebruiken om een AI-bestand te maken, te bewerken en op te slaan. Maar u kunt AI-bestanden bekijken in verschillende programma's van derden, hoewel deze u geen volledige bewerkingsfunctionaliteit bieden.  U kunt ook andere Adobe programma zoals: Adobe Photoshop, Adobe Acrobat of After Effects gebruiken om AI bestanden te openen.

AI bestand maken

Een AI bestand kunt u maken in Illustrator. AI bestanden worden vooral gebruikt voor logo’s, drukwerk en grafische ontwerpen. AI-bestanden die zijn ontworpen in Illustrator geven logo's duidelijkheid en schaalbaarheid, zodat ze in alles kunnen worden gebruikt, van een visitekaartje tot een billboard op Times Square. Bovendien is AI geweldig voor het opmaken van typografie die op elk formaat helder en leesbaar blijft. Zo maakt u een AI bestand:
  • Start Illustrator en kies Bestand > Nieuw.
  • Kies je documenttype, zoals Mobiel, Web, Print of Film & Video.
  • Klik op een vooraf ingesteld document om uw formaat te selecteren.
  • Klik op Maken om een nieuw document te openen.

AI vector bestand

Als u klaar bent met maken, slaat u uw ontwerp op als een .AI-bestandstype.

Ai bestand bewerken

Een AI bestand bewerken kan ook in Illustrator. Hieronder een stappenplan om een AI bestand te bewerken.
  • Open je .AI-ontwerp in Illustrator.
  • Gebruik de werkbalk om uw ontwerp te bewerken.
  • Sla uw afbeelding op als een .AI-bestand