Wat is een DST borduurbestand?

Borduren is een ambacht dat eeuwen teruggaat en nog steeds populair is. Het gaat om het maken van ingewikkelde ontwerpen op stof met behulp van een naald en draad. Met de vooruitgang in technologie is het ambacht van borduren geëvolueerd en nu hebben we machines die ontwerpen met precisie en snelheid kunnen borduren. In de wereld van machinaal borduren spelen DST borduurbestanden een essentiële rol. Er zijn ook andere borduurbestanden zoals JEF bestanden of PES bestanden.

Wilt u graag een DST bestand? Wij kunnen dit voor u maken, bekijk deze pagina.

borduurbestand

Wat is een DST bestand?

DST, wat staat voor Data Stitch Tajima, is een bestandsindeling genoemd naar het bedrijf dat het heeft gemaakt, Tajima. Het is een digitaal borduurbestand dat borduurontwerpen opslaat. Het DST-bestandsformaat is een van de meest populaire en meest gebruikte in de borduurindustrie. Het wordt ondersteund door veel borduurmachines en softwareprogramma's, waardoor het een standaardformaat is voor borduurontwerpen.

Een DST-bestand bevat informatie over de steken, kleuren en patronen in een borduurontwerp. Het bestand dient als een set instructies voor een borduurmachine, waarin staat waar de steken moeten worden geplaatst, welke kleuren moeten worden gebruikt en hoe het ontwerp moet worden gemaakt.

tajima borduur bestand

Welk programma opent een DST bestand??

Verschillende softwareprogramma's kunnen DST-bestanden openen en bewerken. Enkele van de meest populaire zijn:

 • Wilcom Embroidery Studio: uitgebreide software die krachtige ontwerp- en bewerkingstools biedt voor professioneel borduren.
 • Tajima DG/ML van Pulse: Tajima DG/ML van Pulse staat bekend om zijn gebruiksvriendelijke interface en geavanceerde digitaliseringstools en is een favoriet onder veel borduursters.
 • Brother PE-Design: veelzijdige borduursoftware waarmee u eenvoudig borduurontwerpen kunt maken, bewerken en digitaliseren.
 • Hatch Embroidery Software: Een gebruiksvriendelijke software die een scala aan tools biedt voor het maken en bewerken van borduurontwerpen.
 • Embrilliance: een gebruiksvriendelijke software die perfect is voor zowel beginners als ervaren borduursters.


Met deze programma's kunt u borduurontwerpen in DST-indeling bekijken, bewerken en maken. Ze worden geleverd met digitaliseringstools waarmee u een afbeelding kunt overtrekken en deze kunt omzetten in een borduurontwerp. Vervolgens kunt u het steektype, de kleur en andere parameters voor elk gedeelte van het ontwerp instellen.

Waar gebruik je een DST bestand voor?

Een DST-bestand dient als een set instructies voor een borduurmachine. Het bevat alle benodigde informatie voor de machine om het ontwerp nauwkeurig op stof te reproduceren. Dit is hoe het werkt:

 • De borduursoftware maakt het DST-bestand aan, waarin de steek- en kleurinformatie van het ontwerp wordt opgeslagen.
 • U laadt het DST-bestand in de borduurmachine, via een USB-station of een directe verbinding met een computer.
 • De machine leest het DST-bestand en volgt de instructies om het ontwerp op de stof te maken. Het weet waar de steken moeten worden geplaatst, welke kleuren moeten worden gebruikt en hoe het patroon moet worden gemaakt.


Door DST-bestanden te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat uw borduurontwerpen keer op keer consistent en nauwkeurig zijn. Het elimineert de noodzaak van handmatige metingen en giswerk, zodat u met gemak hoogwaardig borduurwerk kunt maken.

JPG omzetten naar DST bestand

Het converteren van een JPG afbeelding naar een DST borduurbestand omvat een proces dat digitalisering wordt genoemd. Dit zijn de stappen:

 1. Open uw borduursoftware: Start uw favoriete borduursoftware, zoals Wilcom Embroidery Studio, Tajima DG/ML by Pulse, Brother PE-Design, Hatch Embroidery Software of Embrilliance.
 2. Importeer de JPG-afbeelding: gebruik de importfunctie van de software om de JPG-afbeelding in de werkruimte te brengen.
 3. Digitaliseer de afbeelding: gebruik de digitaliseringstools van de software om de afbeelding over te trekken en een borduurontwerp te maken. U moet het steektype, de steekrichting en andere parameters voor elk gedeelte van het ontwerp definiëren.
 4. Stel de kleuren in: Kies de draadkleuren voor uw ontwerp op basis van uw voorkeur of de vereisten van het project.
 5. Voorbeeld van het ontwerp: gebruik de voorbeeldfunctie van de software om te zien hoe het ontwerp eruit zal zien als het geborduurd is. Maak de nodige aanpassingen.
 6. Sla het ontwerp op als een DST-bestand: als u tevreden bent met het ontwerp, slaat u het op in het DST-formaat.
 7. Laad het DST-bestand in uw borduurmachine: Breng het DST-bestand over naar uw borduurmachine, via een USB-station of een directe verbinding met een computer.
 8. Begin met borduren: met het DST-bestand geladen, start u de borduurmachine en ziet u hoe uw ontwerp tot leven komt op de stof.
 9. Het is essentieel op te merken dat digitalisering enige kennis vereist van borduren en digitaliseren. Als dit nieuw voor je is, kun je overwegen een professionele digitaliseerder in te huren om het voor je te doen.


Kortom, DST-bestanden spelen een cruciale rol bij machinaal borduren. Ze dienen als een set instructies voor borduurmachines en zorgen ervoor dat uw ontwerpen consistent en nauwkeurig zijn. Met de juiste software en wat oefening kunt u verbluffende borduurontwerpen maken met behulp van DST-bestanden.