Wat is een EPS bestand?

Het EPS-formaat werd uitgebracht in 1992 en was bedoeld als een standaard afbeeldingsformaat dat kan worden gebruikt om afbeeldingen over verschillende platforms uit te wisselen. EPS-bestanden worden vaak gebruikt door grafische professionals om illustraties, zoals logo's en tekeningen, op te slaan. Wilt u een EPS bestand leren maken? Klik dan op de link

Wat is een EPS bestand

Een EPS-bestand is een grafisch bestand dat is opgeslagen in de bestandsindeling Encapsulated PostScript (EPS). Het kan een vector bestand zijn of bitmap afbeelding en tekst bevatten. EPS-bestanden bevatten ook een ingesloten voorbeeldafbeelding in bitmap-indeling.

EPS bestand maken

Een EPS bestand maakt u in Adobe Illustrator of Adobe Photoshop. Als u drukwerk op hoogwaardige kwaliteit wilt drukken heeft u een EPS vector bestand nodig. Het is ook mogelijk om een jpg, png raster afbeelding te vectoriseren naar een EPS vector bestand.

EPS bestand openen

U kunt EPS-bestanden openen met verschillende teken- en vectorgrafische bewerkingstoepassingen in Windows, macOS en Linux. Enkele voorbeelden van programma's die u kunt gebruiken zijn Adobe Illustrator (Windows en macOS), Adobe Photoshop (Windows en macOS), Corel Paintshop Pro (Windows), Apple Preview (gebundeld met macOS) en XnViewMP (multiplatform).

Waar gebruik je een EPS bestand voor?

EPS-bestanden kunnen op verschillende manieren worden gebruikt voor het ontwerpen en afdrukken van afbeeldingen.

 

Afdrukken.

Veel professionele printers gebruiken EPS-bestanden voor grootschalige opdrachten. De achterwaartse compatibiliteitsfunctie van het bestandsformaat maakt het geschikt voor een breed scala aan printers, inclusief printers die modernere formaten zoals PDF kunnen verouderen. Computergestuurde graveermachines vinden EPS-gegevens mogelijk ook eenvoudiger om in detail weer te geven.

Reclameborden.

De individuele afbeeldingsgegevens die zijn opgeslagen in vectorbestanden, zorgen ervoor dat EPS-bestanden resolutie behouden, ongeacht de schaal. Dat maakt EPS ideaal voor uitgebreide afbeeldingen, zoals billboards en ander grootschalig marketingmateriaal.