Bitmap omzetten naar vector

Bitmaps zijn rasterafbeeldingsbestanden die een raster gebruiken dat uit pixels bestaat. Elke pixel heeft zijn eigen kleurinformatie en wanneer de pixels worden gecombineerd, ontstaat er een afbeelding. Wanneer een bitmap wordt vergroot, worden de pixels groter en beter zichtbaar, waardoor de afbeelding een korrelige textuur krijgt.

Bitmap omzetten naar vector

Vectorbestanden worden gedefinieerd door paden, niet door pixels, dus het formaat wijzigen heeft geen effect op de beeldkwaliteit. Het converteren van bitmap naar vector in Photoshop is niet eenvoudig, maar het kan worden gedaan als je ook het bijbehorende programma Adobe Illustrator van Photoshop hebt. Met Adobe Illustrator en Photoshop kunt u een Bitmap omzetten naar vector.

Bitmap omzetten naar vector Photoshop

Open het bitmapbestand en gebruik de toverstaf of magnetische lasso om het object te selecteren dat u wilt converteren. In sommige gevallen wordt door op het object te klikken met de toverstaf automatisch een pad eromheen getekend. Andere keren heeft de toverstaf het moeilijk om de randen van het object te bepalen. Als het niet werkt, volgt u het object met het gereedschap Magnetische lasso totdat het volledig is ingesloten in een pad.

Stap 2

Klik op het Paden paneel en kies "Maak werkpad uit selectie" om een kopie te maken van het pad rondom je afbeelding. De knop bevindt zich aan de onderkant van het paneel en ziet eruit als een cirkel met lijnen die eruit komen.

Stap 3

Ga naar het menu Bestand en selecteer "Exporteren". Selecteer de optie "Paden naar Illustrator" om het pad op te slaan en het venster "Paden exporteren" te openen.

Bitmap omzetten naar vector Illustrator

Stap 4

Geef het bestand een naam als u wilt dat het een andere naam heeft dan de originele afbeelding. De standaard is de originele bestandsnaam. De "Opslaan als type" is standaard ingesteld op Adobe Illustrator (.ai). Dit is correct. Klik op 'Opslaan'.

Stap 5

Open het bestand in Illustrator en ruim het pad op door ankerpunten aan te passen of het gereedschap Vloeiend te gebruiken. Vooral als u voor uw objectselectie op het gereedschap Toverstaf vertrouwde, heeft uw afbeelding enkele ruwe randen.