Wat is een vector afbeelding?

Vector bestanden zijn afbeeldingen die zijn opgebouwd met wiskundige formules die punten op een raster bepalen. Rasterbestanden zijn samengesteld uit de gekleurde blokken die gewoonlijk pixels worden genoemd. Omdat ze in grootte oneindig kunnen worden aangepast zonder resolutie te verliezen, zijn vectorbestanden veelzijdiger voor bepaalde soorten taken dan rasterbestanden.

Wat is een vector afbeelding?

Hoe maak ik een vector afbeelding

Een vector bestand maken kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld een afbeelding vectoriseren in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of Inkscape. Zonder deze programma's is het niet mogelijk om een vector afbeelding gratis te maken. U kunt ook een vector bestand laten maken met onze service

Wat is de extensie van een vector bestand?

De meest voorkomende bestandsformaten van een vector afbeelding zijn 

  • .ai: Afkorting van Adobe Illustrator, dit bestand wordt vaak gebruikt in gedrukte media en digitale afbeeldingen, zoals logo's.
  • .eps: Encapsulated PostScript is een ouder type vectorafbeeldingsbestand. .eps-bestanden ondersteunen geen transparantie zoals modernere bestandsindelingen zoals .ai dat wel doen.
  • .pdf: het Portable Document Format is ontwikkeld voor de uitwisseling van documenten tussen platforms en kan worden bewerkt in Adobe Acrobat.
  • .svg: Het Scalable Vector Graphics-formaat is gebaseerd op XML (een opmaaktaal die veel op internet wordt gebruikt en leesbaar is voor zowel machines als mensen). Het is handig voor het web, waar het kan worden geïndexeerd, doorzocht en gescript.

Vector bestand extensie

Welke bestanden zijn vector bestanden?

 Als een bestand een van de bovenstaande vector formaat extensie heeft, dan is de kans groot dat het een vector afbeelding is. Dat hoeft helaas niet altijd zo te zijn. Het ligt er namelijk aan hoe het bestand is opgebouwd. U kunt dit controleren door het bestand te openen in Adobe Illustrator en uit te vergroten. Als uw afbeelding blokkerig wordt, dan heeft u geen vector afbeelding.