Wat is het verschil tussen EPS en AI

In deze blog gaan we uitleggen wat het verschil is tussen een EPS en een AI bestand. Lees snel verder. 

Wat is het verschil tussen EPS en AI bestand

EPS-bestanden zijn ouder, groter en flexibeler dan AI-bestanden. AI-bestanden zijn daarentegen kleiner, maar gedetailleerder dan EPS-bestanden. Als u uw bestandsgroottes wilt beheren, kan AI uw favoriete bestandsindeling zijn. Veel mensen beschouwen AI-bestanden als een gestroomlijnde en vereenvoudigde subset van EPS-bestanden vanwege de ondersteuning voor alleen vectorbestanden, eenvoudigere bewerkingsmogelijkheden en brede compatibiliteit.


EPS vs AI

Oorspronkelijk waren EPS-bestanden breder compatibel dan AI - maar naarmate softwareprogramma's vorderden en het aantal bestanden waarmee ze compatibel waren toenam, werden AI-bestanden het meer toegankelijke bestandstype. De sterke compatibiliteit tussen de AI- en PDF-bestandstypen betekende ook dat ze gemakkelijker te openen waren dan EPS.

Geschiedenis van EPS en AI.

Adobe Illustrator debuteerde in 1987 en werd al snel een leider in grafische ontwerpsoftware. In de vroege releases gebruikte Illustrator EPS als standaard bestandsformaat. Pas bij de release van Illustrator 9.0 begon Adobe afstand te nemen van het EPS-bestand ten gunste van het PGF-bestand, dat later het AI-bestand werd.

Tegenwoordig kunt u zowel EPS- als AI-bestanden gebruiken om zowel eenvoudige als complexe tekeningen, illustraties, ontwerpen en meer te maken. Omdat het echter het eigen bestandsformaat voor Illustrator is, geven de meeste Adobe-gebruikers nog steeds de voorkeur aan AI.

Vector versus bitmap.

Een bitmapafbeelding is een kaart van pixels. Elke pixel heeft zijn eigen kleur, die - wanneer gecombineerd in grote groepen - een groot, detailrijk beeld creëert. Op pixels gebaseerde afbeeldingen zijn echter moeilijk te schalen omdat ze uit veel afzonderlijke pixels bestaan. Wanneer u een op pixels gebaseerde afbeelding schaalt naar een groter formaat dan bedoeld, heeft het niet genoeg pixels om de beeldkwaliteit op het nieuwe formaat te behouden.

vector vs raster

Vector bestanden gebruiken geometrie en wiskundige verhoudingen - gebouwd op een systeem van punten, lijnen, bogen, krommen en polygonen - om afbeeldingen te maken. Ze zijn ideaal voor schalen omdat hun fundamentele lijnen en vormen hun verhoudingen op elke grootte behouden.

EPS-bestanden kunnen zowel bitmap- als vectorafbeeldingen verwerken. AI-bestanden verwerken alleen vector. Een vector bestand maken kan zowel in EPS als AI bestand met Adobe Illustrator.

Complexiteit van het beeld.

Veel ontwerpers gebruiken het vectorformaat bij voorkeur voor bepaalde soorten projecten vanwege de precisie, kwaliteit en schaalbaarheid. U kunt vectoren verkleinen tot het formaat van een visitekaartje of tot het formaat van een billboard en voor beide dezelfde hoge kwaliteit krijgen. AI-bestanden hebben als bijkomend voordeel dat ze veel informatie bevatten: ze bevatten veel details van afbeeldingsgegevens, waardoor ze gemakkelijk te bewerken zijn.

Voor illustraties kunnen AI-bestanden complexere afbeeldingen aan dan EPS-bestanden. Een enkele pagina bevat alle afbeeldingsgegevens plus veel verschillende tekengebieden, waardoor het AI-formaat gemakkelijk te manipuleren is.

Transparantie

Een ander voordeel van AI-bestanden is dat ze transparantie ondersteunen. Met lagen helpt transparantie grafische ontwerpers bij het bouwen van illustraties die ze overal kunnen gebruiken waar een ontwerp nodig is om naadloos op verschillende achtergronden te verschijnen, zoals een logo op een webpagina.

Wanneer gebruik je AI of EPS

Het oorspronkelijke gebruik van EPS-bestanden was om afbeeldingen in websites in te sluiten en geavanceerde afbeeldingen af ​​te drukken. Tegenwoordig hebben JPEG's, GIF's en PNG's EPS vervangen voor gevallen van webgebruik. EPS blijft echter nuttig voor afdrukken, vooral bij afbeeldingen die complexe afbeeldingen en elementen met een hoge resolutie bevatten.

EPS bestand

AI-bestanden zijn populair voor kleinschalige afbeeldingen, vooral voor bestanden met strakke, scherpe lijnen. Grafisch ontwerpers gebruiken ze vaak voor logo's, iconen, posters en prints. Illustrator is ook handig voor typografieontwerp - het maken van lettertypen - en AI-bestanden staan ​​bekend om hun vermogen om lettertypen nauwkeurig weer te geven.