Wat is het verschil tussen raster en vector?

Vectorbestandenzijn digitale kunst die door een computer wordt weergegeven met behulp van een wiskundige formule. Rasterafbeeldingen bestaan uit minuscule pixels, waardoor ze resolutieafhankelijk zijn en het best kunnen worden gebruikt voor het maken van foto's.

verschil tussen vector en raster

Vector

Vector bestanden worden ook wel schaalbare vectorafbeeldingen genoemd. Meestal zijn het PDF, SVG of EPS bestanden. Deze afbeeldingen bestaan ​​uit verankerde stippen en verbonden door lijnen en rondingen, vergelijkbaar met de verbind-de-punt-activiteiten die je als kind misschien hebt gedaan. Omdat deze afbeeldingen niet op pixels zijn gebaseerd, staan ​​ze bekend als resolutie-onafhankelijk, waardoor ze oneindig schaalbaar zijn. Hun lijnen zijn scherp, zonder enig verlies aan kwaliteit of detail, ongeacht hun grootte. Deze afbeeldingen zijn ook apparaatonafhankelijk, wat betekent dat hun kwaliteit niet afhankelijk is van het aantal dots dat beschikbaar is op een printer of het aantal pixels op een scherm. Omdat ze uit lijnen en ankerpunten bestaan, zijn de bestanden relatief klein. .

vector bestand extensies

Raster

Rasterafbeeldingen zijn gemaakt van pixels of kleine puntjes die kleur en toon gebruiken om de afbeelding te produceren. De meest voorkomende bestandstypes zijn JPG of PNG. Pixels verschijnen als kleine vierkantjes op ruitjespapier wanneer de afbeelding wordt ingezoomd of vergroot. Deze afbeeldingen worden gemaakt door digitale camera's, door afbeeldingen naar een computer te scannen of met op rasters gebaseerde software. Elke afbeelding kan slechts een vast aantal pixels bevatten; het aantal pixels bepaalt de kwaliteit van de afbeelding. Dit staat bekend als resolutie. Meer pixels resulteert in een betere kwaliteit bij dezelfde of grotere formaten van het origineel, maar dit vergroot ook de grootte van het bestand en de hoeveelheid ruimte die nodig is om het bestand op te slaan. Hoe lager het aantal pixels, hoe lager de resolutie.

jpg

Resolutie beperkt de grootte van de afbeelding die kan worden vergroot zonder pixels te kunnen zien. Een afbeelding met een hoge resolutie die op een klein formaat wordt afgedrukt, zorgt er echter voor dat de pixels in elkaar "opeenhopen" en dat de afbeelding er net zo onprofessioneel uitziet als niet genoeg pixels in een grote afbeelding.