Wat is een vector formaat voor logo?

Een herkenbaar logo is zeer belangrijk en waardevol voor de dagelijkse praktijk, maar hoeveel van ons kennen de definitie van een vectorlogo?

Wat is een vector formaat voor logo?

De visuele weergave van uw logo geeft de persoonlijkheid en het merk van uw bedrijf weer. Terwijl u mensen helpt uw bedrijf te herkennen. Met zoveel rust op de schouders van uw logo, is het van vitaal belang dat het de wereld doorkruist in het juiste type bestand, zodat het zijn duidelijkheid en bruikbaarheid kan behouden.

vector formaat

 Wat maakt een logo vectorieel?

Een vectorbestandkan doorgaans worden omschreven als een kleine, schaalbare en bewerkbare afbeelding die ontwerpers oneindige vrijheid biedt als het gaat om grafisch ontwerp en illustratie. Als zodanig zijn vectorafbeeldingen ideaal voor afbeeldingen zoals bedrijfslogo's, banneradvertenties en andere ontwerpafbeeldingen die vaak moeten worden geschaald.

Vector formaat

Vectorafbeeldingen bestaan uit talrijke individuele, schaalbare objecten, elk gedefinieerd door een wiskundige vergelijking. Door deze vergelijkingen wordt een reeks geometrische vormen gecreëerd in plaats van pixels, waardoor een niet-resolutie-afhankelijk beeld ontstaat. Dit geeft uw ontwerper de mogelijkheid om uw formaat te wijzigen zonder verlies van beeldkwaliteit. Dit is ongelooflijk waardevol omdat uw logo op veel verschillende plaatsen en contexten duidelijk en visueel aantrekkelijk moet zijn.

Het is gebruikelijk voor grafisch ontwerpers om op vector afbeeldingen te gebruiken als uitgangspunt voor elk nieuw grafisch ontwerpproject, zoals logo's. Aangezien u een tekening of afbeelding echter niet kunt scannen en opslaan zoals deze is, moet een vectorgrafisch ontwerper ze helemaal opnieuw maken met behulp van geavanceerde tekensoftware zoals Adobe Illustrator, Adobe Freehand, Sketch, Affinity Designer, Inkscapeen CorelDRAW om noem er een paar. Als uw grafisch ontwerper u ooit een logobestand of een andere afbeelding stuurt met de volgende bestandsextensies: .EPS, .AI, .CDR, .SVG of .SWF, dan is uw logo in vectorformaat.

JPG PNG vs EPS vector bestand

Voor het geval je je afvraagt: het tegenovergestelde van een eps vectorbestand is een rasterbestand. In eenvoudige bewoordingen is elke foto, zoals degene die u maakt met uw telefoon of een afbeelding van internet, een rasterbestand en op basis van de huidige grootte bent u beperkt in het groter maken van dat bestand zonder kwaliteitsverlies. In principe bestaan ​​gerasterde afbeeldingen uit pixels. Als u inzoomt op een rasterafbeelding met Photoshop of andere bewerkingssoftware, ziet u deze pixels heel duidelijk. Deze pixels worden beschouwd als de resolutie van een afbeelding. Een resolutie van 72 dpi (dots per inch) betekent bijvoorbeeld dat de afbeelding 72 pixels per inch heeft.

 

jpg vs eps vector

Ter vergelijking: een afbeelding van 300 dpi heeft 300 pixels in dezelfde ruimte. Laat u hier echter niet door misleiden, want de werkelijke afbeeldingsgrootte kan nog steeds erg groot zijn op de ene afbeelding en erg klein op de andere. Hoe dan ook, een vectorbestand kan oneindig worden vergroot zonder kwaliteitsverlies. Alle vectorbestanden kunnen worden gerasterd, maar gerasterde afbeeldingen kunnen niet worden gevectoriseerd. Ik weet dat dit misschien verwarrend klinkt, maar als je er zo over nadenkt, is het misschien logisch; grafische bestanden die fysiek zijn gemaakt in op vectoren gebaseerde software, zoals Adobe Illustrator, Sketch of Corel Draw om er maar een paar te noemen, zijn vectorbestanden (ai, eps, svg en pdf), maar kunnen worden geëxporteerd als rasterbestanden ( png, eps, pdf, tiff, gif, jpg, bmp en psd.) Het is je misschien opgevallen dat sommige van die formaten zowel in de vector- als in de rasterlijst voorkomen. Dat komt omdat die gerasterde formaten (eps en pdf) als zodanig kunnen worden opgeslagen, maar om vector te zijn, moeten ze zijn gemaakt en opgeslagen vanuit een op vectoren gebaseerd programma.

Wanneer heb ik een vector bestand nodig?

Oké, dus hopelijk is het verschil tussen een vectorbestand en een gerasterde afbeelding nu duidelijker, maar wanneer moet je een vectorbestand gebruiken in plaats van een gerasterde afbeelding? Het voordeel van het gebruik van een vectorafbeelding is dat u deze oneindig kunt schalen, dus als u bijvoorbeeld een project heeft waarvoor verschillende grootte-opties nodig zijn, is een vectorbestand handig. Een deel hiervan heeft ook de voorkeur, als ik een logo gebruik dat een vectorbestand is, exporteer ik het als een png-, gif- of ander formaat voor gebruik op internet.

eps opslaan illustrator

Het is echter belangrijk om altijd dat originele vectorbestand op te slaan voor het geval je het ooit nodig hebt voor een groter gebruik, zoals een reclamebord of voertuigafbeelding. Het is duidelijk dat ik niet elk gebruik kan beschrijven, maar hopelijk begrijp je de essentie. De bottom line is dit; zodra u een bestand of afbeelding rastert, bent u voor altijd beperkt in hoe groot u dat bestand kunt maken, op basis van de afbeeldingsgrootte en bestandsresolutie. Daarentegen kan een vectorbestand worden gebruikt voor alle toepassingen, groot of klein, zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over kwaliteitsverlies.