Welke type bestand aanleveren bij drukkerij?

Het aanleveren van bestanden aan een drukkerij kan soms lastig zijn, vooral als u niet zeker weet welke bestandsformaten en instellingen het beste zijn. In deze blogpost bespreken we hoe u uw bestanden drukklaar kunt maken en welke bestandsformaten u het beste kunt gebruiken voor drukwerk.

Wat is een drukklare PDF?

Een drukklare PDF is een bestand dat volledig klaar is om te worden gedrukt door een drukkerij. Dit betekent dat alle lettertypen, afbeeldingen en andere elementen van uw ontwerp in het bestand zijn ingesloten en dat het bestand is ingesteld op de juiste resolutie en kleurmodus.

Hoe bestand drukklaar maken?

Het maken van een drukklaar bestand vereist een paar belangrijke stappen. Allereerst, zorg ervoor dat uw ontwerp is voltooid en dat alle elementen op de juiste plaats staan. Zorg ervoor dat uw bestand op de juiste resolutie is ingesteld, idealiter 300 DPI voor drukwerk. Converteer uw bestand vervolgens naar de juiste kleurmodus, meestal CMYK voor drukwerk.

rgb cymk

Welk bestandsformaat voor drukwerk?

Het meest gebruikte bestandsformaat voor drukwerk is PDF. Dit komt omdat PDF-bestanden in hoge resolutie kunnen worden opgeslagen, gemakkelijk kunnen worden gedeeld en door de meeste drukkerijen worden geaccepteerd. Zorg er echter voor dat uw PDF bestand correct is opgemaakt en geoptimaliseerd voor drukwerk.

PDF drukklaar maken?

Het maken van een drukklare PDF vereist een paar stappen. Ten eerste, zorg ervoor dat uw ontwerp klaar is en dat uw bestand de juiste grootte en resolutie heeft. Sla vervolgens uw bestand op als een PDF met behulp van de instellingen 'Hoge kwaliteit print' of 'Drukwerk kwaliteit'. Vergeet niet om de optie 'Lettertypen en afbeeldingen insluiten' te selecteren.

Drukklare PDF maken in Photoshop

Het maken van een drukklare PDF in Photoshop is vrij eenvoudig. Zodra uw ontwerp klaar is, gaat u naar 'Bestand' > 'Opslaan als' en selecteert u 'Photoshop PDF'. Kies in het dialoogvenster dat verschijnt voor de instelling 'Hoge kwaliteit print'. Zorg ervoor dat u de optie 'Lettertypen insluiten' aangevinkt heeft.

adobe PDF opslaan

Drukklare PDF maken in Illustrator

Ook in Illustratoris het vrij eenvoudig om een drukklare PDF te maken. Ga naar 'Bestand' > 'Opslaan als', selecteer 'Adobe PDF' als het bestandstype en selecteer de 'Hoge kwaliteit print' instelling. Zorg ervoor dat u de optie 'Lettertypen en afbeeldingen insluiten' selecteert voordat u uw bestand opslaat.

Het voorbereiden van bestanden voor drukwerk kan in het begin lastig zijn, maar met de juiste kennis en tools wordt het een fluitje van een cent.

Vector bestand

Wilt u uw logo bedrukken? Dan heeft u een vector bestand nodig. Een vector bestand is een type bestand dat u kunt vergroten en verkleinen zonder kwaliteitsverlies. Dit is het grootste verschil tussen een vector bestand en een JPG of PNG bestand. 

verschil tussen vector bestand en pixel bestand