Drukbestand maken

Bij het voorbereiden van een bestand voor de drukkerij zijn er een aantal belangrijke stappen die je moet volgen om ervoor te zorgen dat je ontwerp correct wordt afgedrukt. In deze blogpost gaan we in op hoe je een bestand drukklaar maakt, hoe je bestanden aanlevert bij een drukkerij en wat een drukklare PDF is. We zullen ook bespreken hoe je een drukbestand maakt in Illustrator en Photoshop.

Hoe maak je een bestand drukklaar?

Om een bestand drukklaar te maken, is het van cruciaal belang om te zorgen voor de juiste resolutie, het juiste kleurprofiel (CMYK) en een adequaat snijmarge, dit verschilt per drukkerij. Deze stappen zorgen ervoor dat je uiteindelijke drukwerk er precies uitziet zoals je had bedoeld.  

cymk

Hoe bestanden aanleveren drukkerij?

Bestanden aanleveren bij de drukkerij kan vaak op verschillende manieren. Meestal accepteren drukkerijen bestanden in PDF-formaat omdat dit een universeel formaat is dat alle benodigde informatie voor het drukproces bevat. Het is ook essentieel om ervoor te zorgen dat alle afbeeldingen en lettertypen correct zijn ingesloten in het bestand.

Een alternatief bestand is een EPS bestand. Wilt u bijvoorbeeld uw logo drukken op kleding, marketing materiaal of stickers, dan heeft u een EPS vector bestand nodig. 

vector bestand

Wat is een drukklare PDF?

Een drukklare PDF is een bestand dat alle noodzakelijke elementen bevat voor het drukproces, inclusief de juiste resolutie, kleurprofiel en lettertypes. Dit bestandstype zorgt ervoor dat het ontwerp dat je op je scherm ziet, identiek is aan het eindproduct dat van de persen komt.

Drukbestand maken Photoshop

Photoshop biedt ook de mogelijkheid om een bestand voor te bereiden voor de druk. Net als bij Illustrator, moet je zorgen voor de juiste instellingen wat betreft kleurprofiel, resolutie en snijmarge. Echter, aangezien Photoshop een rastergebaseerde software is, moet je extra voorzichtig zijn met de resolutie van je afbeeldingen om ervoor te zorgen dat ze niet pixelig worden bij het drukken.

Pixel bestanden verliezen kwaliteit als u ze vergroot, om kwaliteitsverlies te voorkomen, heeft u een vector bestand nodig. U kunt ook de DPI verhogen naar 300 voor een betere kwaliteit. 

Drukbestand maken in Illustrator

Het proces voor het maken van een drukbestand in Illustrator is vergelijkbaar met dat van Photoshop, maar met één belangrijk verschil: Illustratoris vectorgebaseerd, wat betekent dat je ontwerpen zonder kwaliteitsverlies kunnen worden geschaald. Zorg er nog steeds voor dat je het CMYK kleurprofiel gebruikt, een hoge resolutie instelt en voldoende snijmarge toepast.

Als je deze stappen volgt, moet je in staat zijn om drukklare bestanden aan te leveren bij een drukkerij en ervoor te zorgen dat je ontwerp eruitziet zoals je had bedoeld.