EPS vectorbestand maken

Voor afdrukken van hoge kwaliteit moet u uw logobestand opslaan in een van de vectorformaten, b.v. EPS. 

EPS vectorbestand maken

Naast EPS zijn er ook PDF vector bestanden. Als uw logo echter in een ander formaat is opgeslagen, hoeft u zich geen zorgen te maken. U kunt het omzetten naar EPS. In deze blog gaan we uitleggen hoe u dit voor elkaar krijgt.

Wat is een EPS bestand

EPS is een vectorbestandsformaat dat vaak nodig is voor professionele en hoogwaardige beeldafdrukken. PostScript-printers en beeldbewerkers gebruiken doorgaans EPS om enorme, gedetailleerde afbeeldingen te produceren, zoals billboard-advertenties, grote posters en opvallend marketingmateriaal.

eps vector bestand

EPS-bestanden hebben ook:

 • Bevat bitmapgegevens, met behoud van individuele codering op kleur en grootte. Dit betekent dat het beeld zijn resolutie behoudt, ongeacht de schaal.
 • Vaak gebruikt door illustratoren en grafisch ontwerpers in tools zoals Adobe Illustrator.
 • Biedt achterwaartse compatibiliteit en is een van de meest voorkomende formaten die door professionele printers worden gebruikt.

Hoe maakt u een EPS vector bestand?

Rasterindelingen worden meestal gebruikt op internet waar een hoge resolutie geen kritische factor is. Als het echter om afdrukken gaat, zijn rasterformaten een slechte keuze. Voordat u uw grafische bestand afdrukt, moet u het converteren van PNG of JPEG naar EPS. Het is belangrijk om te weten dat een .PDF bestand ook opgemaakt kan zijn als een vector bestand, maar niet alle PDF bestanden zijn automatisch vector bestanden.

Een PNG of JPEG bestand kunt u omzetten naar een EPS bestand via Illustrator. Hieronder staat een stappenlijst die u moet volgen om dit voor elkaar te krijgen.

 1. Open Adobe Illustrator, plaats het .jpg of .png afbeeldingsbestand. 
 2. Klik op de afbeelding, u zult zien dat de menubalk bovenaan verandert.
 3. Klik op > [Image trace], het zal u laten zien hoe het eruit ziet in de vector.
 1. Klik op > [Uitvouwen], dan krijgt u een vectorafbeelding.

  eps vector bestand maken
 1. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies 'Degroeperen', dan kun je de achtergrond van het object scheiden.

  eps vector bestand maken
 2. Het bestand is nu omgezet naar een vector bestand. U kunt het opslaan door op Bestand te klikken en vervolgens Opslaan als .eps bestand. Voila!