Vectorbestand maken van png

Een vectorbestand is de perfecte configuratie voor gebruik in logo's, afbeeldingen of basiscontouren, omdat ze duidelijke lijnen en vormen hebben.

Vectorbestand maken van png

Hoewel de meeste vectorafbeeldingen helemaal van start worden gemaakt, kunt u het Adobe Illustrator-programma gebruiken om PNG-afbeeldingen te "traceren" en ze naar vector om te zetten.Van PNG naar EPS vector is mogelijk via Adobe Illustrator. U kunt deze tutorial ook volgen om een jpg om te zetten naar vector

Wat is een PNG bestand

PNG staat voor "Portable Graphics Format". Het is het meest gebruikte niet-gecomprimeerde rasterafbeeldingsformaat op internet. Dit lossless datacompressieformaat is gemaakt om het Graphics Interchange Format (GIF) te vervangen. Het PNG-bestandsformaat is een open formaat zonder copyrightbeperkingen. Net als GIF-afbeeldingen heeft PNG ook de mogelijkheid om transparante achtergronden weer te geven.

vectorbestand maken png

Zoals gezegd zijn er 2 manieren om een vector bestand te om te zetten van een png bestand. Door handmatige conversie in Adobe Illustrator via de Pen Tool of door middel van de functie Image Trace.

In deze blog gaan we de functie van Image Trace behandelen. Er zijn meerdere software programma’s die u kunt gebruiken om uw png bestand via Image Trace om te zetten naar vector bestand. Adobe Illustrator is het meest gebruikte programma hiervoor.

Vectorbestand maken van jpg met Illustrator

Als u aan uw project werkt in Adobe Illustrator, maar de afbeelding die u gebruikt, is in .jpg- of .png-bestanden met achtergrond. Als je niet bekend bent met vector en u wilt beginnen met het maken van uw eigen vector, lees dan verder.

1.Open Adobe Illustrator, plaats het .jpg of .png afbeeldingsbestand.

vectorbestand maken png
2.Klik op de afbeelding, u zult zien dat de menubalk bovenaan verandert.

vectorbestand maken png

3. Klik op > [Image trace], het zal u laten zien hoe het eruit ziet in de vector.

vectorbestand maken png

4. Klik op > [Uitvouwen], dan krijgt u een vectorafbeelding.

vectorbestand maken png

5. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies 'Degroeperen', dan kun je de achtergrond van het object scheiden.

vectorbestand maken png

Andere programma’s
Het is ook mogelijk om png naar eps vector om te zetten via andere programma’s zoals Inkscapeof Coreldraw.