PDF vector bestand maken

Voor afdrukken van hoge kwaliteit moet u uw logobestand opslaan in een van de vectorformaten, b.v. PDF.

PDF vector bestand maken

Vectorbestanden kunnen meerdere extensies hebben. De meest voorkomende vectorbestand heeft een .eps extensie. Maar .pdf vector bestanden worden ook veel gebruikt.

Wat is een PDF bestand?

PDF staat voor "portable document format". In wezen wordt het formaat gebruikt wanneer u bestanden moet opslaan die niet kunnen worden gewijzigd, maar die toch gemakkelijk moeten worden gedeeld en afgedrukt. Tegenwoordig heeft bijna iedereen een versie van Adobe Reader of een ander programma op zijn computer dat een PDF-bestand kan lezen.

 

pdf vector bestand


Zijn alle PDF bestanden vector?

Een PDF kan zowel vector- als rastergegevens bevatten, afzonderlijk of in een combinatie van beide op dezelfde pagina.

Als de PDF al vectorgegevens bevat (lijnenwerk, gearceerde gebieden en tekst), dan is het heel eenvoudig om te converteren naar een ander formaat. Zelfs dingen als LibreOffice Draw kunnen een PDF goed openen, zodat je het lijnwerk en de tekst kunt bewerken en vervolgens kunt opslaan als een groot aantal andere vectorindelingen.

Het is wanneer die PDF een afbeelding bevat (een raster van pixels) wanneer het ingewikkelder wordt. Dit is vaak het geval wanneer de PDF is gemaakt met een scanner, in feite is elke pagina gewoon een normale afbeelding (iets dat erg lijkt op een JPG-bestand).

In dit geval zijn er enkele tools die kunnen converteren naar een op vectoren gebaseerde weergave van de afbeelding. Maar geen van hen is perfect voor alle gevallen. Een van de meest gebruikte software programma’s voor vectoriseren is Adobe Illustrator. Hieronder vindt u een korte uitleg om een PDF vector bestand te maken in Illustrator.

PDF vector bestand maken in Illustrator

  1. Open Adobe Illustrator, plaats het .jpg of .png afbeeldingsbestand. 
  2. Klik op de afbeelding, u zult zien dat de menubalk bovenaan verandert.
  3. Klik op > [Image trace], het zal u laten zien hoe het eruit ziet in de vector.
  1. Klik op > [Uitvouwen], dan krijgt u een vectorafbeelding.

    eps vector bestand maken
  1. Klik met de rechtermuisknop op de afbeelding en kies 'Degroeperen', dan kun je de achtergrond van het object scheiden.

    eps vector bestand maken
  2. Het bestand is nu omgezet naar een vector bestand. U kunt het opslaan door op Bestand te klikken en vervolgens Opslaan als .pdf bestand. Voila!