Is PNG een vectorbestand?

Een PNG is geen vectorbestand, het is een raster bestand dat een bepaald aantal pixels gebruikt om de afbeelding te maken. Dit is de reden waarom als je het groter wilt maken dan de resolutie waarop het is opgeslagen, het er korrelig en vervormd uit kan zien. Een PNG afbeelding kunt u wel omzetten naar vector.


png bestand

PNG's kunnen echter transparante achtergronden hebben, ondersteunen een groot aantal kleuren. Als zodanig kan het goed zijn om te gebruiken voor logo's en afbeeldingen waarbij de bestandsgrootte geen probleem is (als dat zo is, is JPEG wellicht de betere optie).

Wat zijn vector bestanden?

Een vector bestand is een afbeelding die oneindig groot of klein gemaakt kan worden zonder kwaliteitsverlies.

Veelgebruikte vectorbestandstypen zijn .AI (Adobe Illustrator), .EPS (Encapsulated Postscript) en .SVG (Scalable Vector Graphics).

verschil vector raster

U heeft een software programma zoals Adobe Illustrator nodig om een vectorbestand te bewerken of om een vectorieel bestand te maken.

PNG omzetten naar EPS vector bestand

Het is ook mogelijk om een bestaande PNG afbeelding om te zetten naar een vector bestand. U kunt bijvoorbeeld een service gebruiken om het te laten omzetten naar vector. Of u kunt het zelf omzetten.