Welk bestand voor drukwerk?

Het kan moeilijk zijn om de beste bestandsindeling voor afdrukken te bepalen. Het antwoord is niet zo eenvoudig - het bestandstype dat u gebruikt, hangt af van uw afdrukproject en de resultaten die u zoekt.

Welk bestand voor drukwerk

Welk bestand voor drukwerk?

Voordat we beslissen over het beste specifieke bestandsformaat voor uw afdrukbehoeften, moeten we de verschillen tussen vector- en rasterafbeeldingen doornemen. Dit zal u op de lange termijn helpen bij het voorbereiden van drukklare media.

 

Vectorafbeelding of rasterafbeelding

Raster en vectorbestanden zijn twee manieren waarop een afbeelding digitaal kan worden opgebouwd. Rasterafbeeldingen worden vaker gebruikt en bestaan ​​uit pixels. Traditioneel gebruiken we pixelafbeeldingen wanneer we foto's maken of webafbeeldingen maken.

Een nadeel van pixels is natuurlijk pixelvorming. Als u inzoomt op een afbeelding, vervaagt deze. Dus als u gedrukte media op groot formaat wilt maken, zoals een billboard, kan een rasterafbeelding uw eindproduct wazig maken.

Bij het afdrukken van rasterafbeeldingen bieden RAW-bestandsindelingen meestal de beste resolutie. Helaas zijn er veel printers die zo'n groot en ongecomprimeerd bestand niet accepteren.

Als alternatief gebruiken sommige printers TIFF/TIF, een bestandsindeling die populair is in de fotografie- en uitgeverijsectoren. Deze bestanden zijn enorm, maar produceren een afbeelding van hoge kwaliteit voor latere afdrukken.

vector vs raster

Vectorbestanden daarentegen worden gemaakt met geometrische vormen. Dit betekent dat je ze kunt vergroten tot vrijwel elk formaat, zonder verlies van scherpte, helderheid of detail. 

Bij het afdrukken van vectorafbeeldingen is PDF vector bestand de beste bestandsindeling die u kunt gebruiken. Het is een universeel geaccepteerd bestandsformaat en kan de details van complexe vectorafbeeldingen behouden. Een vector begint als een Encapsulated PostScript EPS vector bestand, dat vervolgens wordt verkleind in bewerkingssoftware zoals Adobe Illustrator of Photoshop en vervolgens wordt geëxporteerd als een PDF. Maar drukbedrijven vragen ook vaak naar een EPS bestand.

Afdrukken met een CMYK kleur modus

Wanneer u een rasterafbeelding opslaat in uw bewerkingssoftware, moet u een kleurmodel kiezen. Er zijn twee basiskleurmodellen, additief en subtractief. Let er bij het printen op dat je een CMYK-kleurmodel kiest.

CMYK vs RGB

Het meest voorkomende additieve model is RGB. Dit model gebruikt licht om kleur te creëren en wordt gebruikt bij het maken van digitale media. Het combineert rood, groen en blauw om andere kleuren te creëren (vandaar de naam). RGB staat bekend als een additief kleurenmodel, omdat wanneer alle drie de kleuren licht tegelijkertijd in dezelfde intensiteit worden weergegeven, ze wit produceren. Omgekeerd, als de lichten uit zijn, produceert het zwart.

Het model dat je moet gebruiken om te printen is CMYK. CMYK is een subtractief kleurmodel dat pigment in de vorm van inkt of kleurstof toevoegt om wit van een afbeelding af te trekken. Er worden vier inktkleuren gebruikt: cyaan, magenta, geel en zwart. Dit is het model dat printers gebruiken in hun proces en produceert de beste kleurhelderheid.