Vectorbestand maken gratis

Een vector bestand maken hoeft niet geld te kosten. Er zijn verschillende programma’s die u kunt gebruiken om een gratis vector bestand te maken. In deze blog zetten we de opties op een rij voor u.

Vectorbestand maken gratis online

U kunt uw afbeelding omzetten naar een vector via vectormagic. Vector Magic analyseert uw afbeelding en detecteert automatisch de juiste instellingen om deze mee te vectoriseren, en gaat vervolgens verder en traceert de onderliggende vormen in kleur. Dit maakt het starten een fluitje van een cent: upload gewoon je afbeelding en presto, een resultaat om te beoordelen!

Vectormagic

Vectorbestand maken in Illustrator

U kunt als volgt een rasterafbeelding eenvoudig converteren naar een vectorafbeelding met behulp van de tool Afbeelding traceren in Adobe Illustrator. Dit is een geautomatiseerde functie die u kunt gebruiken.

Image trace illustrator

Adobe Photoshop

De PSD-bestanden die door Adobe Photoshop zijn gemaakt, worden bitmap- of rasterafbeeldingen genoemd. In wezen bestaan ze in wezen uit een raster van gekleurde pixels. Voor sommige doeleinden, waaronder algemeen zakelijk gebruik, zoals het ontwerpen van logo's en flyers en kaarten van variabele grootte, kan het beter zijn om te werken met vectorafbeeldingen, die werken aan wiskundige relaties tussen de punten op een afbeelding. U kunt verschillende grafische hulpmiddelen gebruiken, waaronder Photoshop, om PSD-bestanden naar vectorindelingen te converteren. Lees hiermeer over het omzetten van een afbeelding naar vector in PhotoShop. 

Inkscape

Een ander handig programma is Inkscape. U kunt ook een afbeelding omzetten naar vector met Inkscape. Wat moet u doen?

Inkscape

Een afbeelding vectoriseren in Inkscape:

 

  • Importeer een geschikte bitmapafbeelding via het menu Bestand ‣
  • Selecteer de afbeelding met de Selector tool.
  • Ga in het menu naar Pad ‣ Bitmap traceren.
  • Er wordt een dialoogvenster geopend waarin u verschillende opties kunt instellen.

Gebruik de knop Bijwerken om een nieuwe voorbeeldafbeelding te krijgen wanneer u de instellingen wijzigt. Wanneer het resultaat van het voorbeeld er goed uitziet, klikt u op OK. De gevectoriseerde afbeelding is direct op het canvas beschikbaar. Het wordt precies boven je foto gepositioneerd.