Vectorbestand maken in Gimp

Vectorbestanden worden gebruikt in logo's, illustraties en afbeeldingen. Hoewel dit misschien niet duidelijk is voor mensen die niet met fotobewerking werken, spelen vectorafbeeldingen een essentiële rol bij website-ontwerp, grafisch ontwerp en commerciële marketing. Voor het grootste deel worden vectorafbeeldingen helemaal opnieuw gemaakt. U kunt echter elke afbeelding proberen om te zetten in een vectorafbeelding. U kunt meerdere programma’s gebruiken om een vectorbestand te maken. In deze blog gaan we uitleggen hoe u een vectorbestand maakt in gimp.

Vectorbestand maken Gimp

Gimp is een gratis, open source tool voor het bewerken van foto's. Bij het maken van een vectorbestand in gimp heeft u ook Inkscape nodig. Inkscape is een editor voor vectorafbeeldingen.

Open eerst de foto in Gimp en navigeer naar het gereedschap Rechthoek selecteren. Maak een schets van het afbeeldingsgedeelte dat u wilt vectoriseren met deze tool. Ga naar het menu Afbeelding en klik vervolgens op Bijsnijden tot selectie. Hiermee wordt alles verwijderd rond het gebied dat u hebt geselecteerd. Ga terug naar het menu Afbeelding en klik op Autocrop om "de zaken strakker te maken".

vectorbestand maken in gimp

 

Exporteer het bestand nu naar Inkscape. Doe dit door naar het menu Bestand van Gimp in de bovenste werkbalk te gaan en Exporteren als te selecteren. Wijzig geen exportinstellingen.

Laad nu het bestand in Inkscape, klik op de afbeelding om deze te selecteren, ga naar het menu Pad en klik op Bitmap traceren. Voer in het geopende venster uw voorkeursinstellingen in en klik op Bijwerken. Klik na elke wijziging in dit venster op de knop Bijwerken en klik op OK als u klaar bent. Om wat fijnere aanpassingen te maken, selecteert u de tool Paden bewerken op knooppunten en probeert u de tool Break Path als er knooppunten moeten worden gescheiden.

Inkscape logo

Sla ten slotte uw afbeelding op als een vectorbestand en dat is alles!

Afbeeldingen vectoriseren

Waar u ook een vectorafbeelding voor nodig heeft, er zijn hulpmiddelen die u kunnen helpen. Hoewel Adobe Illustrator en Photoshopde krachtigste zijn, kan het gratis Gimp + Inkscape-alternatief net zo efficiënt zijn als je geduldig genoeg bent.