Hoe kan ik een EPS bestand openen?

Een EPS bestand is een bestandstype dat veel wordt gebruikt door grafische ontwerpers. In deze blog gaan we uitleggen wat je precies met een EPS bestand kan doen en hoe je ze opent. Allereerst is het belangrijk om te weten wat een EPS bestand is.

eps bestand

Hoe ziet een EPS bestand eruit?

EPS is een vectorbestand formaat dat vaak nodig is voor professionele en hoogwaardige beeldafdrukken. PostScript-printers en beeldbewerkers gebruiken doorgaans EPS om enorme, gedetailleerde afbeeldingen te produceren, zoals billboard-advertenties, grote posters en opvallend marketingmateriaal. Een eps bestand heeft de extentie .eps. Heeft u een png of jpg bestand, dan kunt u uw logo vectoriseren met Adobe Illustrator en omzetten naar eps bestand. 

Hoe kom ik aan een EPS bestand?

Een EPS vectorbestand kunt u gebruiken voor drukwerk, bestickering en ander materiaal. Een vectorbestand kunt u oneindig vergroten en verkleinen, hierdoor zal de kwaliteit altijd optimaal zijn. Dit is nodig voor hoge kwaliteit drukwerk. Een EPS bestand kunt u maken in Adobe Illustrator. Vectorbestanden kunnen ook de volgende extenties hebben: ai, svgof pdf.

Welk programma om EPS te openen?

Open of bewerk EPS-bestanden met op vectoren gebaseerde beeldbewerkingstoepassingen. Andere programma's rasteren of maken het EPS-bestand waarschijnlijk vlak bij het openen, waardoor eventuele vectorinformatie niet kan worden bewerkt. Zoals alle afbeeldingen kunnen EPS-bestanden echter altijd worden bijgesneden, geroteerd en vergroot/verkleind.

U kunt een EPS bestand openen met Adobe programma’s zoals Adobe Illustrator of plaatsen in Adobe Indesign. Het is ook mogelijk om het te openen via een online EPS viewer.