Wat is een TIFF bestand?

TIFF staat voor Tag Image File Format en wordt gebruikt voor pixel afbeeldingen.
Meestal gebruiken fotografen dit bestandstype omdat ze van hoge kwaliteit zijn en geen gegevens verliezen bij het opslaan.
 • Hebben de extensie .TIFF of .TIF.
 • Werken met 'lossless' bestandscompressie, dus zonder verlies van beeldkwaliteit, waardoor ze groter zijn dan de meeste andere bestandstypen. 
 • Werken met Windows, Linux en macOS.
 • TIFF is geen vector bestand

Wat is een TIFF bestand

Waarom een TIFF bestand?

TIFF bestanden worden gebruikt in verschillende sectoren, maar voornamelijk in ontwerp en fotografie. U gebruikt een TIFF bestand voor de volgende redenen:

 • Foto's van hoge kwaliteit.
  TIFF's zijn perfect voor het behoud van heel veel uitermate gedetailleerde afbeeldingsgegevens, omdat ze een grotendeels 'lossless' vorm van bestandscompressie gebruiken. Hierdoor zijn ze heel geschikt voor professionele fotografen en foto-editors.
   
 • Scans met een hoge resolutie.
  Dankzij de gedetailleerde beeldkwaliteit is TIFF ideaal voor gescande afbeeldingen en documenten met een hoge resolutie. Het is een handige optie als je afbeeldingen met een hoge resolutie van je artwork of persoonlijke documenten wilt opslaan. 
   
 • Containerbestanden.
  TIFF's werken ook als containerbestanden voor kleinere JPEG's. Je kunt diverse JPEG's met een lagere resolutie in één TIFF opslaan als je een aantal foto's naar iemand wilt e-mailen.

Wat is het verschil tussen TIFF en JPG?

JPG is een formaat dat een lossy compressie gebruikt om het gebruik van de opslagruimte te maximaliseren. TIFF daarentegen biedt gebruikers de mogelijkheid om de afbeelding al dan niet gecomprimeerd op te slaan. Het maakte ook gebruik van een compressiemethode zonder verlies om ervoor te zorgen dat geen van de gegevens verloren gaat.

TIFF bestand maken

Een TIFF bestand kunt u op een hele simpele manier maken. Volg deze drie stappen:

 1. Ga naar Bestand > Opslaan als.
 2. Kies in het vervolgkeuzemenu de optie Bestandstype.
 3. Kies TIFF.

U kunt bijvoorbeeld een programma zoals Microsoft Paint of Adobe Photoshop gebruiken.

TIFF bestand openen

Een TIFF bestand kunt u openen via MacOS en Windows. Dubbelklik op het TIFF bestand en het bestand wordt geopend met Windows Photo Viewer of Voorvertoning van Apple.