Wat is een PSD bestand?

Een PSD-bestand wordt voornamelijk in Adobe Photoshop gebruikt als de standaardindeling voor het opslaan van gegevens. Bestanden met deze bestandsextensie worden Adobe Photoshop-documentbestanden genoemd en hebben een eigen indeling die door Adobe is ontwikkeld.

Hoewel sommige PSD-bestanden slechts één enkele afbeelding bevatten en niets anders, omvat het algemene gebruik van een PSD-bestand veel meer dan alleen het opslaan van een afbeeldingsbestand. Ze ondersteunen meerdere afbeeldingen, objecten, filters, tekst en meer, evenals het gebruik van lagen, vectorpaden en -vormen en transparantie.

Hoe herken je een PSD bestand?

Een PSD bestand is zeer simpel te herkennen. Kijk naar de extensie van het bestand. Als een bestand de extensie .psd heeft is het een PSD bestand.

PSD bestand openen

De beste programma's voor het openen en bewerken van PSD-bestanden zijn Adobe Photoshop en Adobe Photoshop Elements, evenals CorelDRAW en Corel's PaintShop Pro-tool.

Andere Adobe-programma's kunnen ook PSD-bestanden gebruiken, zoals Adobe Illustrator, Adobe Premiere Pro en Adobe After Effects. Deze programma's worden echter voornamelijk gebruikt voor video- of audiobewerking en niet als grafische editors zoals Photoshop.

Als u op zoek bent naar een gratis programma om PSD-bestanden te openen, raden we GIMP aan. Het is een populaire en gratis tool voor het bewerken van foto's die PSD-bestanden en andere bestandsindelingen opent. U kunt GIMP ook gebruiken om PSD-bestanden te bewerken, maar u kunt problemen tegenkomen omdat het moeilijk is om complexe lagen en andere geavanceerde functies te herkennen die mogelijk in Photoshop zijn gebruikt toen het bestand werd gemaakt.

PSD bestand bewerken

Er zijn veel online tools om PSD's en andere afbeeldingen, zoals Photoshop-bestanden, te bewerken. Het bericht bevat enkele die gemakkelijk kunnen worden gebruikt en een vertrouwde interface bieden. Deze zijn handig wanneer u Photoshop niet hebt geïnstalleerd, maar u het bestand moet beheren en kleine wijzigingen moet aanbrengen. Denk bijvoorbeeld aan GIMP, Pixlr en Photopea.

Bestand opslaan als PSD bestand

Open het bestand in Photoshop en selecteer vervolgens Opslaan als > PDF. Om een PDF-bestand in Photoshop te openen, selecteert u Bestand > Openen, selecteert u uw PDF-bestand en volgt u de aanwijzingen in het dialoogvenster PDF importeren.

Hoe bestand omzetten naar PSD bestand?

De meest voorkomende reden om een PSD-bestand te converteren is om het te gebruiken als een normaal afbeeldingsbestand, zoals een JPG, PNGBMP of GIF bestand. Op die manier kunt u de afbeelding online uploaden (veel sites accepteren geen PSD-bestanden) of via e-mail verzenden, zodat deze kan worden geopend op computers die geen PSD-openers gebruiken.

 

Als u Photoshop op uw computer heeft, is het converteren van een PSD-bestand naar een afbeeldingsbestandsformaat uiterst eenvoudig: gebruik de menuoptie Bestand > Opslaan als.