Wat is een bitmapafbeelding?

In deze blog leert u alles wat u moet weten over bitmapafbeeldingen.

Wat zijn bitmapafbeeldingen?

Een bitmap of rasterafbeelding is een digitale afbeelding die is samengesteld uit een matrix van punten. Wanneer bekeken op 100%, komt elke stip overeen met een individuele pixel op een scherm. In een standaard bitmapafbeelding kan aan elke stip een andere kleur worden toegewezen. 

Er zijn verschillende bitmap-bestandsindelingen. Het standaard, ongecomprimeerde bitmapformaat is ook bekend als het "BMP"-formaat of het apparaatonafhankelijke bitmap-formaat (DIB). 

bitmapafbeelding extensie

Andere indelingen voor bitmapafbeeldingen, zoals JPG, GIF en PNG, bevatten compressie-algoritmen om de bestandsgrootte te verkleinen. Elk formaat gebruikt een ander type compressie, maar ze vertegenwoordigen allemaal een afbeelding als een raster van pixels. 

Als u inzoomt op een bitmapafbeelding, ongeacht de bestandsindeling, ziet deze er blokkerig uit omdat elke stip meer dan één pixel in beslag neemt. Daarom zullen bitmapafbeeldingen wazig lijken als ze worden vergroot. Een vector afbeelding of vector bestand daarentegen zijn samengesteld uit paden in plaats van punten en kunnen worden geschaald zonder de kwaliteit van de afbeelding te verminderen. Dit is het verschil tussen bitmap en vector.

Bitmap vs vector

Bitmapafbeelding maken

Je maakt ze door foto's te maken met een camera, een desktopscreenshot te maken of een bestand op te slaan in een beeldbewerkingsprogramma. De meeste afbeeldingseditors hebben een optie om bestanden op te slaan in BMP-indeling, een verliesvrije compressie-indeling vergelijkbaar met TIFF en geschikt voor offline werk met hoge details.